Proiectul privind condițiile de suspendare a firmelor, în dezbatere publică
Potrivit proiectului, suma nejustificată cu bonuri de casă pentru care o firmă ar urma să fie suspendată, ar putea scădea la 100 de lei, faţă de 300 cât era la început.
Articol de Radio România, 15 Aprilie 2015, 17:05
Proiectul de ordonanţă privind condiţiile în care ANAF va putea suspenda activitatea firmelor găsite cu nereguli a fost deja postat pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Cei interesaţi îl pot consulta acolo în următoarele 30 de zile, cât se află în dezbatere publică.
Dacă acesta va fi şi aprobat, atunci agenţii economici vor fi sancţionaţi gradual, iar activitatea nu le va mai fi suspendată de la prima abatere.
Suma pentru care riscă totuşi să le fie închisă afacerea depăşeşte 100 de lei, sau reprezintă mai mult de 1% din valoarea totală a sumei înregistrate pe casa de marcat.
În plus, viitorul act normativ defineşte bacşişul şi introduce obligativitatea justificării sale printr-un bon fiscal distinct.
Proiectul prevede eliberarea unui bon fiscal, separat pentru bacşiş, prin care se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client în plus faţă de contravaloarea bunurilor sau serviciilor cumpărate.
Firmele urmează să aleagă dacă sumele suplimentare vor fi distribuite salariaţilor sau contabilizate ca profit, însă în ambele cazuri se va încasa impozit.
Se interzice firmelor să condiţioneze prestarea de servicii de acordarea bacşişului şi se introduce obligaţia întocmirii unui registru de bani personali în care să fie înregistrate sumele pe care angajaţii le deţin la începerea programului de lucru.
Odată reglementate aceste probleme, proiectul introduce o serie de sancţiuni în cazul în care la verificările ANAF se constată sume neînscrise în contabilitate.
Astfel, pentru diferenţele până la 1% din banii din casă, dar nu mai mult de 100 de lei, se aplică avertisment, în timp ce peste 1%, dar mai puţin de 100 de lei, se sancţionează cu o amendă între 2.000 şi 5.000 de lei.
Sancţiunile cresc gradual, astfel că, pentru o diferenţă de peste 1.000 de lei şi peste 1%, se poate ajunge la o amendă de 30 de mii de lei şi suspendarea pentru 30 de zile a activităţii de la a doua abatere într-un interval de doi ani.