Proiectul privind alegerile parlamentare intră în dezbaterea Senatului
Comisia de Cod Electoral a definitivat iniţiativa legislativă cu privire la alegerile parlamentare.
Articol de Iulia Gherman, 26 Mai 2015, 18:54
Documentul legislativ va ajunge mâine pe masa de lucru a Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.
Modificările aduse până acum de Comisia de Cod Electoral la legea alegerilor parlamentare vizează reducerea numărului de parlamentari şi revenirea la votul pe baza listelor de partid.
La dezbaterile care vor urma la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor va fi stabilit numărul exact de mandate.
Deşi a existat un referendum prin care populaţia şi-a exprimat dorinţa ca parlamentul să aibă maximum 300 de membri, noua lege electorală prevede un număr de aproximativ 400 de parlamentari.
Deputatul PNL Mihai Voicu explică de ce poate fi atinsă această cifră.
"Dacă am avea, să spunem, 200 de deputaţi şi o sută de senatori, asta ar însemna că grupul minorităţilor naţionale, care are un număr fix de parlamentari prevăzut de Constituţie, ar avea 10% din voturile din cameră, ceea ce ar fi o disproporţie nejustificată de reprezentare pentru Parlamentul României", a arătat el.
Neînţelegeri pe mandatele din diaspora
Dacă în privinţa numărului de parlamentari există un consens între Putere şi Opoziţie, alta este situaţia în cazul mandatelor din diaspora.
PNL pledează pentru opt deputaţi şi patru senatori, iar PSD doreşte aceeaşi reprezentare de până acum.
"Partidul Social Democrat susţine patru deputaţi pentru diaspora şi doi senatori. În momentul de faţă, noi nu ştim câţi români sunt în străinătate", a spus Gabriela Podaşcă, deputat PSD.
Proiectul de lege cu privire la alegerile parlamentare va ajunge mâine pe masa de lucru a Senatului, care are la dispoziţie şapte zile pentru a depune amendamente, mai precizează redactorul RRA.