Proiectul "Primul loc de muncă", adoptat în Senat
Proiectul de lege referitor la "primul loc de muncă", este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani şi care vor să intre pe piaţa muncii şi a fost adoptat azi în Senatul României.
Articol de Amalia Bojescu, 06 Octombrie 2015, 14:56
Actul normativ prevede că angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată, tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, vor primi lunar o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară pentru fiecare persoană, precizează redactorul RRA.
De asemenea, angajatorii care încadrează tineri vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 18 luni şi sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă cel puţin 36 de luni de la data încheierii lor.
Proiectul de lege mai prevede că finanţarea primului loc de muncă se poate realiza din următoarele resurse: bugetul asigutăprilor pentru şomaj, prin subvenţionare de la bugetul de stat, dar şi din fonduri europene.
În expunerea de motive se arată că, potrivit Institutului Naţional pentru Statistică în ianuarie 2015, în România, erau aproximativ 500 000 de şomeri, din care peste 70 000 de mii sub 25 de ani şi peste 40 000 cu vârsta cuprinsă între 25-29 de ani.
PNL susţine proiectul de lege, dar, în opinia senatorului Mircea Dobra, perioada de obligativitate de 36 de luni este prea lungă.
"36 de luni pentru o subvenţie de 18 luni e totuşi un termen lung. Economia de astăzi e mai dinamică decât oricând. Dacă am drit să asigurăm cu adevărat intergrarea în câmpul muncii, să subvenţionăm cu salariul minim şi să scutim de plăţile sociale, era suficient dacă ne opream la cele 18 luni. Era un fapt generos până la capăt", a precizat senatorul liberal în plenul Senatului.
PSD consideră că proiectul vine în ajutorul tinerilor din mediul rural
Senatorul PSD, Alexandru Cordoş este de părere că acest act normativ reprezintă un act de normalitate care vine şi în ajutorul tinerilor din mediul rural.
"Se acordă facilitatea la primul loc de muncă, până la urmă, şi tinerilor din mediul rural. Societăţile care-şi desfăşoară activitatea aici s-au arătat interesate şi cred că vor profita foarte mult, în sesnsul bun, de acest proiect de lege. Vorbind de acele 36 de luni, în realitate sunt 18 subvenţionate, plus 18 pe care angajatorul trebuie să-l ţină pe acel angajat. Cred că este o perioadă foarte bună, tocmai pentru securizarea viitorului loc de muncă", a mai precizat senatorul social-democrat, Alexandru Cordoş.
Proiectul de lege este iniţiat de un grup de senatori şi deputaţi, Senatul fiind prima Cameră sesizată, mai precizează redactorul RRA.