Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor amendamente adoptate deja în Comisia pentru mediu.
Articol de Iulia Gherman, 18 Noiembrie 2024, 11:51
Proiectul noului Cod Silvic urmează să ajungă astăzi în plenul Camarei Deputaţilor pentru vot, după ce va primi şi avizele restante de la comisiile de Agricultură şi Juridică.
Liderul deputaţilor PNL a anunţat că a reuşit să convingă şi celelalte grupuri parlamentare ca proiectul să intre pe ordinea de zi a plenului de luni.
Înființarea de centuri verzi și accesul în toate pădurile cu bicileta
Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor amendamente adoptate deja în Comisia pentru mediu.
La dezbaterile din Comisia de mediu a Camerei Deputaţilor au fost acceptate mai multe amendamente.
Acestea prevăd, între altele, înfiinţarea şi protejarea centurilor verzi din jurul oraşelor, accesul la pas sau cu bicicleta în toate pădurile şi dreptul la preempţiune şi la materii prime de calitate, la un preţ convenabil pentru producătorii de mobilă din ţară.
Obligația monitorizării video a drumurilor forestiere
Documentul menţionează şi protejarea pădurilor din Ilfov, pedepsirea furtului din păduri prin confiscarea masei lemnoase şi a mijlocului de transport, interzicerea tăierilor la ras în toate ariile protejate, împădurirea terenurilor abandonate de proprietari şi protejarea arborilor remarcabili.
De asemenea, în proiect au fost introduse amendamentele privind obligativitatea monitorizării video a drumurilor forestiere, înfiinţarea Consiliului Naţional al Silviculturii - structură care va urmări dacă personalul silvic respectă normele de etică şi standardele profesionale.
A fost acceptată la dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate şi introducerea conceptului de insule de îmbătrânire, un mecanism prin care suprafeţele de pădure de cel puţin 1.000 m pătrati, cu rol în menţinerea biodiversităţii vor fi protejate de tăieri.
În plus, pe masa de lucru a deputaţilor se află şi amendamente care prevăd includerea pe listă a sancţiunilor silvice şi a tăierilor ilegale de copaci sau pomi, indiferent dacă arborii aparţin sau nu zonelor protejate.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 noiembrie, ora 8:03) - Reporter: Iulia Gherman