Proiectul Legii salarizării va intra dezbaterea comisiilor din Camera Deputaţilor
Proiectul Legii salarizării bugetarilor a trecut de Senat cu 85 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 12 abţneri şi urmează să intre săptămâna viitoare în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor.
Articol de Alina Stănuţă, 24 Mai 2017, 08:38
Proiectul Legii salarizării bugetarilor urmează să intre săptămâna viitoare în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Documentul a trecut ieri de Senat, prin votul reprezentanţilor PSD, ALDE şi UDMR, dar a fost criticat de opoziţie pe motiv că nu este prevăzut clar impactul bugetar şi sursa de finanţare pentru creşterile salariale.
Proiectul Legii salarizării bugetarilor a trecut de Senat cu 85 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 12 abţneri, documentul fiind susţinut de reprezentanţii PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PNL, PMP şi USR l-au criticat.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara că legea este corelată cu noul Cod Fiscal şi prevede o creştere medie a salariilor bugetarilor cu 56%.
Adoptat de Senat, documentul este acum la Camera Deputaţilor, care îl va dezbate ca for decizional, iar ministrul speră ca proiectul să fie adoptat rapid şi de deputaţi.
"S-au făcut aproape toate corecturile pe lege la Senat. Sigur că suntem deschişi în continuare la dezbatere", a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Liberalii au criticat documentul pentru că, spun ei printre altele, acesta nu prevede clar impactul bugetar şi sursa de finanţare pentru creşterile salariale.
"Legea salarizării unitare PSD este susţinută în momentul de faţă de doi oameni: ministrul Muncii şi Liviu Dragnea. Ceilalţi oameni care probabil au porniri responsabile de guvernare au o mare deficienţă să iasă în spaţiul public şi să îşi asume nite cheltuieli pe care România nu le poate duce în momentul de faţă", a susţinut Raluca Turcan.
În timpul discuţiilor din Senat au fost acceptate mai multe amendamente printre care majorarea cu 25% a indemnizaţiilor aleşilor locali care implementează proiecte cu fonduri europene.
A fost aprobat şi un alt amendament care prevede acordarea unui spor de 15% angajaţilor ANI, care au acces la informaţii clasificate, dar şi pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat.