Proiectul Legii Capitalei, motiv de dispută între PDL şi PNL
Democrat liberalii pregătesc un proiect de lege prin care primarii de sectoare să nu mai fie aleşi de către cetăţeni, în timp ce liberalii îi acuză că vor să controleze toate resursele bucureştenilor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Ianuarie 2011, 13:54
Democrat-liberalii intenţionează să depună la Parlament un proiect de lege prin care primarii de sectoare să nu mai fie aleşi de către cetăţeni.
Conform proiectului, primarul general rămâne singurul ales în mod direct, în timp ce primarii de sectoare devin viceprimari.
Iniţiatorul acestui proiect este deputatul PD-L Vasile Gherasim, care spune că intenţia sa este aceea de a eficientiza activitatea de administrare a Capitalei şi de a reduce costurile.
El afirmă că, în acest moment, proiectul a fost lansat pentru dezbatere cu partenerii sociali şi reprezentanţii administraţiei şi abia apoi va ajunge la Parlament.
În opina sa, Capitala poate fi administrată după modelul Parisului, şi anume, un primar general ales prin mod direct şi viceprimarii, în loc de sectoare.
Aceştia ar urma să fie aleşi din rândul consilierilor generali şi să aibă rol de coordonatori.
Liberalii cer referendum pentru desfiinţarea sectoarelor
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, îî solicită primarului-general Sorin Oprescu să declanşeze un referendum pentru a testa ideea înaintată de PD-L.
În opinia lui Andrei Chiliman, PD-L intenţionează să desfiinţeze sectoarele Capitalei, în intenţia de a controla toate resursele bucureştilor, adică, aproximativ, două miliarde de euro.
Andrei Chiliman spune că sectoarele îşi fac mai bine datoria către cetăţeni decât Primăria Generală şi că nu există niciun argument în favoarea proiectului înaintat de PD-L.
Oprescu vrea un Bucureşti gestionat de primarul general
Primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, crede că un referendum pentru menţinerea sau desfiinţarea sectoarelor ar fi util.
El spune că bugetul Bucureştilor trebuie să fie unul singur, gestionat de primarul general.
"Cred cu tărie că putem administra un Bucureşti compact; nu mă refer neapărat la primarii de sector, ei pot să coexiste fără niciun fel de problemă, însă cred cu tărie că bugetul general consolidat al primăriei trebuie să fie unul, şi nu şapte bugete. Nu facem altceva decât să împărţim sărăcia în momentele acestea", a spus Oprescu.
Cei care se opun proiectului , "şi-au intrat în rolul de baroni"
Preşedintele PD-L Bucureşti, Elena Udrea, susţine, într-o postare pe blogul personal, că cei care se opun proiectului Legii Capitalei o fac "pentru că şi-au intrat în rolul de baroni de Bucureşti".
"Cei care se opun acestui proiect o fac pentru că şi-au intrat în rolul de baroni de Bucureşti, care au propriile lor curţi şi cred că nimic nu-i mai poate mişca din loc. Sunt oameni care s-au dedulcit la banii foarte mulţi pe care-i au pe mână. Spre exemplu, s-a ajuns în situaţia ca Sectorul 1 să aibă un buget de 1,8 miliarde de lei, în timp ce Sectorul 5 are doar 300 de milioane. Adică de 6 ori mai mult, în condiţiile în care populaţia Sectorului 1 este mai mică", susţine Elena Udrea.
Preşedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a declarat, pentru HotNews.ro, ca forma finală a propunerii legislative nu a fost încă stabilită, dar că partidul său intenţionează să adopte proiectul de lege în cursul acestui an, astfel încât noile reguli să se aplice la alegerile locale din 2012.