Proiectul de lege privind salarizarea unitară, adoptat în Comisia de Muncă
Senatorii din Comisia pentru muncă au adoptat, proiectul de lege privind salarizarea unitară.
Articol de Cătălin Purcaru, 18 Mai 2017, 21:39
Discuţiile s-au purtat în prezenţa ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, şi a reprezentanţilor sindicatelor.
Unul dintre punctele în care puterea şi opoziţia au avut păreri divergente a fost salarizarea cadrelor militare.
În Comisia pentru muncă din Senat s-au propus multe majorări salariale, însă ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, a afirmat că anvelopa salarială pentru proiectul de lege este de 32 de miliarde de lei, nefiind sustenabilă nicio altă creştere.
Dezbaterile pe majorările salariale s-au axat inclusiv pe domeniul apărării ordinii publice şi siguranţei naţionale.
Senatorul PNL Carmen Hărău a afirmat că trebuie să existe responsabilitate politică.
"A face din soldatul român un subiect de negociere în legătură cu suma asta modică de 700 de euro mi se pare descalificant şi din punct de vedere politic, şi din punct de vedere executiv", a afirmat ea.
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a precizat că în acest domeniu sunt cele mai mari creşteri.
"Salariile în armată cresc şi cu peste 200%. Se face confuzie între solda funcţiei de bază şi solda de funcţie, între solda de grad şi solda de comandă. La acestea punem sporurile. Eu ştiu că politic e frumos să plângeţi acum pe umerii armatei, dar am avut noi grijă de armată ca să fie acolo unde trebuie", a precizat ministrul Muncii.
Membrii Comisiei pentru muncă din Senat, cu majoritate de voturi, au adoptat un amendament potrivit căruia în caz de deces al unui militar sau poliţist, urmaşii să primească echivalentul a 12 salarii sau solde ale celui decedat, indiferent de vechimea n muncă a respectivului.
Senatorii din Comisia pentru muncă au adoptat şi amendamentul care prevede că funcţionarii publici din serviciile deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea ori sub autoritatea Ministerului Muncii sau al Mediului vor beneficia de un spor de 15% din salariul de bază pentru complexitatea muncii.
Tot de un spor de 15% vor beneficia şi angajaţii ANI, care au acces la informaţii clasificate, potrivit unui alt amendament adoptat în comisie.
Raportul Comisiei pentru muncă va intra în dezbaterea şi votul din plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.