Proiectul de lege privind reducerea riscului seismic, adoptat de Guvern
Guvernul a adoptat miercuri proiectul de lege privind reducerea riscului seismic în România care va înlocui ordonanţa de urgenţă veche de 28 de ani.
Articol de Radiojurnal, 05 Mai 2022, 09:17
Ministrul dezvoltării locale, Cseke Attila, a precizat că proiectul de lege aduce o serie de noutăţi, cum ar fi aprobarea de către Guvern a unui buget multianual pentru fiecare proiect de consolidare.
El a arătat că vechea ordonanţă stabilea un buget pentru anul în care care proiectul de consolidare era depus şi până să înceapă lucrările efective anul se încheia.
Noua lege prevede un buget pe 4 ani, a precizată Cseke Attila.
Cseke Attila:Acest program propune un buget multianual, ceea ce înseamnă că prin contracte de finanţare încheiate pentru consolidarea de risc seismic a acestor clădiri se vor încheia contracte cu execuţie de până la 4 ani care se vor putea prelungi încă doi ani şi nu va mai fi necesară reaprobarea anuală şi aşa mai departe. Pe lângă blocurile de locuinţe care erau prevăzute ca fiind eligibile pentru consolidare de risc seismic pe ordonanţa 20/94 se introduce şi o altă categorie de imobile, şi anume clădirile publice. Avem şi din acestea, din păcate, destule.
O altă noutate este aceea că persoanele care locuiesc în clădiri care au fost consolidate nu mai trebuie să plătească partea lor de reparaţii.
Vechea ordonanţă obliga oamenii să restituie statului cheltuielile de consolidare în cel mult 25 de ani.