Proiectul de lege privind pensiile speciale, adoptat de Senat
Senatorii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale în forma adoptată de Camera Deputaţilor.
Articol de Alina Stănuţă, 28 Iunie 2023, 14:29
Proiectul de reformă a pensiilor de serviciu a fost adoptat, astăzi, în plenul Senatului. Documentul se referă la pensiile speciale pentru magistraţi, militari, poliţişti, diplomaţi şi funcţionari parlamentari.
Actul normativ prevede, între altele, o creştere eşalonată a vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani, impunerea unei vechimi de minimum 25 de ani în specialitate pentru magistraţi, dar şi impozitarea cu 15% a sumelor care depăşesc nivelul salariului mediu net.
Reforma pensiilor speciale nu este doar o obligaţie asumată de România prin PNRR, ci şi o datorie restantă faţă de români, spuneau reprezentanţii puterii PSD-PNL, care au susţinut că trebuie eliminate dezechilibrele din societate, iar regulile să fie aceleaşi pentru toţi.
Daniel Fenechiu, liderul de grup al senatorilor PNL: Ne dorim să nu mai fie hulit corpul magistraţilor. Ne dorim să nu mai fie arătaţi militarii, poliţiştii, pompieri, jandarmii sau oamenii care apără românii şi România, pentru că şi-au riscat viaţa ani de zile, nu, nu ei sunt cei vinovaţi. Toţi merită respectul nostru şi merită pensii decente, dar acestea trebuie să fie aşezate într-un sistem echilibrat pentru întreaga societate.
Acum în opoziţie, dar fost partener de guvernare, UDMR a susţinut demersul.
Lóránd Turos, liderul de grup al senatorilor UDMR: Singura soluţie este eliminarea tuturor pensiilor speciale şi în România de azi cred că pensiile trebuiesc acordate pe baza principiului contributivităţii.
USR a votat împotriva proiectului de lege propus de reprezentanţii puterii, pentru că, în opinia Uniunii, nici o pensie specială nu trece pe principiul contributivităţii.
Nu există o reformă reală a domeniului şi nu s-a respectat jalonul PNRR. Senatorul USR Ştefan Pălărie a comparat plastic pensia minimă din România cu unele dintre cele mai mari pensii de serviciu.
Ştefan Pălărie: Avem paharul pe care scrie 1.125 lei - este pensia minimă în plată. Mai avem însă paharul mare, al domnului Valer Dorneanu, după această falsă reformă a pensiilor va primi 37.800. Dar staţi puţin, că n-am terminat, lângă găleata roşie, mai e şi o găletuşă galbenă. Şi domnii de la PNL au pensionarul special. Domnule preşedinte, din păcate, v-aţi ales o zi foarte proastă să prezidaţi şedinţa. Sunteţi beneficiar al unei pensii de 18.000 lei, departe de pensia medie din apărare.
Documentul a primit 91 de voturi pentru, 19 contra, iar un senator s-a abţinut.