Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ intră în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor
Săptămâna trecută, Comisia Juridică a dat undă verde acestui proiect, potrivit căruia competenţele Secţiei Speciale vor fi preluate de parchetele obişnuite.
Articol de Cătălin Purcaru, 21 Februarie 2022, 10:26
În Parlament continuă dezbaterile privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
Săptămâna trecută, Comisia Juridică a dat undă verde acestui proiect, potrivit căruia competenţele Secţiei Speciale vor fi preluate de parchetele obişnuite, iar cauzele urmează să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.
A fost acceptat un amendament al PSD care introduce sub incidenţa acestei legi şi judecătorii de la Curtea Constituţională şi magistraţii asistenţi.
USR acuză că, prin această amendament, judecătorii CCR nu vor mai putea fi anchetaţi de DNA dacă sunt suspectaţi de corupţie.
În plenul Camerei Deputaţilor se anunţă dezbateri în contradictoriu între reprezentanţii puterii şi cei ai
opoziţiei pe tema desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, aşa cum s-a întâmplat şi în Comisia Juridică.
Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al justiţiei, a cerut amânarea dezbaterii până luna viitoare, atunci când Comisia de la Veneţia urmează să se pronunţe pe această temă, însă fără succes.
Stelian Ion susţine că proiectul propus de Ministerul Justiţiei este doar de faţadă.
Stelian Ion: Avem de a face cu o mascaradă, pentru că nu se rezolvă o problemă. Doar formal guvernul actual se preface că desfiinţează SIIJ, dar păstrează toate mizeriile din spatele SIIJ.
Ministrul Justiţiei, liberalul Cătălin Predoiu, spune că desfiinţarea Secţiei Speciale este un obiectiv prevăzut în programul de guvernare, cu termen clar de realizare şi ar putea avea un impact în procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
El dă asigurări că proiectul de desfiinţare este rezultatul unei consultări transparente, inclusiv cu partenerii externi.
Cătălin Predoiu: În măsura în care ne atingem obiectivele MCV restante, inclusiv desfiinţarea SIIJ, este firesc ca MCV să înceteze şi monitorizarea să se continue pe mecanismul rule of low, care este aplicabil tuturor statelor membre ale UE.
Plenul Camerei Deputaţilor este prim for sesizat în acest caz.