Proiectul de lege privind darea în plată, avizat pozitiv
Proiectul de lege privind darea în plată a primit aviz favorabil, astăzi, din partea Comisiei de buget din Senat, însă cu o serie de amendamente.
Articol de Amalia Bojescu, 16 Februarie 2016, 19:20
Reprezentanţii Băncii Naţionale a României au venit cu mai multe propuneri, dar acestea au fost respinse.
Majoritatea amendamentelor depuse la proiectul legii dării în plată au fost trimise spre aviz comisiilor de specialitate.
Între acestea, restrângerea aplicării legii, respectiv pentru locuinţe, şi nu pentru terenuri sau dezvoltatori imobiliari, dar şi continuarea programului Prima casă.
Printre amendamentele admise se numără înlocuirea sintagmei "persoană fizică" cu "consumator" şi prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp în care se suspendă orice plată a debitorului pentru creditul respectiv şi orice acţiune de executare.
În schimb, propunerile BNR de plafonare a creditului la 150.000 de euro şi condiţia ca debitorul să aibă un grad de îndatorare mai mare de 65% au fost respinse.
O altă propunere a BNR viza posibilitatea clienţilor de a opta pentru un avans mai mic, dar cu condiţia să renunţe la darea în plată. Însă şi aceasta a fost respinsă.
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu: Noi nu ne putem gândi la un avans, el ţine de politicile băncilor şi de legislaţia prudenţială, dar, în măsură în care legea dării în plată va fi adoptată în această formă, singura garanţie care va mai putea fi acceptată de bănci va fi imobilul în cauză. Şi atunci, dat fiind că, în acest moment, imobilul trebuie să sufere o reducere a valorii la evaluare de cel puţin 40%, e clar că cel puţin 40% va trebui să fie avansul solicitat de bănci. E un avans foarte dificil de finanţat.
Iniţiatorul legii, deputatul PNL, Daniel Zamfir, spune că acest proiect trebuie să protejeze consumatorul împotriva abuzurilor băncii.
El susţine că introducerea unor plafoane pentru aplicarea legii ar reprezenta o discriminare şi ar lăsa loc la interpretări din partea băncilor.
Proiectul de lege privind darea în plată va fi discutat mâine în şedinţa comună a Comisiilor economică şi juridică.
Senatorii vor trebui să dea un raport care va intra în dezbaterea plenului Senatului.
Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.