Proiectul de lege privind carantina şi izolarea generează controverse
Proiectul de lege privind carantina şi izolarea ar putea fi adoptat mâine de Senat, în calitate de for decizional, după ce dezbaterile în Comisia Juridică au fost amânate şi, astfel, nu s-a mai ajuns la votul final.
Articol de Alina Stănuţă, 12 Iulie 2020, 10:27
PSD a solicitat amânarea dezbaterilor până luni, pentru a primi din partea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei un punct de vedere referitor la internarea obligatorie a persoanelor infectate şi detaşarea medicilor.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc spunea că aceste măsuri au îngrijorat cetăţenii, iar social democraţii vor un răspuns clar, astfel încât reglementările legislative să nu încalce drepturile individuale şi să fie armonizate cu practica europeană în domeniu.
Robert Cazanciuc: Noi nu trebuie să-i facem pe oameni suspecţi că sunt bolnavi, noi trebuie să explicăm oamenilor că în situaţie de risc, trebuie să luăm anumite măsuri, dar trebuie să înţeleagă că acele măsuri le respectă toată lumea, nu doar unii. Trebuie să dăm exemple de la cel mai mic până la cel mai mare că respectăm legea, dar legea trebuie să fie clară, uşor de aplicat, uşor de înţeles. O lege proastă nu protejează pe nimeni, o lege proastă pune în pericol pe toată lumea.
Liberalii nu au fost de acord cu propunerea de amânare a dezbaterii legii. Senatoarea PNL Iulia Scântei, cea care a condus lucrările comisiei, menţiona că această decizie va avea implicaţii asupra sănătăţii cetăţenilor.
Iulia Scântei: Avem pacienţi confirmaţi, deci bolnavi cu coronavirus, care pe proprie semnătură refuză internarea şi sunt liberi şi vreau să te înţeleagă că noi ne asumăm ca până luni nedând un vot, nefinalizând dezbaterea întârziem practic, probabil cu încă alte cinci zile, până ne vom decide asupra soluţiei şi vom permite practic circulaţia liberă unor persoane care sunt bolnave şi punerea în pericol a vieţii şi sănătăţii tuturor.
Dezbaterile pe marginea proiectului de lege se vor relua luni în Comisia Juridică a Senatului şi tot atunci ar putea avea loc şi votul în plen.