Proiectul de buget, adoptat pe articole
În plenul Parlamentului au existat tensiuni între putere şi opoziţie pe teme de procedură, însă s-a reuşit adoptarea pe articole a proiectului bugetului de stat.
Articol de Angela Matei, 18 Decembrie 2017, 18:07
Proiectul de buget pe anul viitor a fost adoptat pe articole în plenul reunit al Parlamentului.
Lucrările vor fi reluate mâine pentru analiza anexelor la buget.
Dezbaterile de astăzi nu au fost lipsite de tensiuni.
Discuţii aprinse a generat amendamentul UDMR care presupunea creşterea de la 71,5% la 100% a cotelor defalcate din impozitul pe venit alocate primăriilor.
Un astfel de transfer ar fi compensat în bugetele locale efectele scăderii impozitului pe venit de la 16 la 10 procente, a susţinut senatorul UDMR, Tanczos Barna.
"Autonomia locală înseamnă autonomie şi în ceea ce priveşte bugetul asigurat de guvern", a spus Tanczos Barna.
Este cea mai mare lovitură pe care au primit-o primăriile, cu reducerea cotei de impozit pe venit, şi acest lucru se poate repara parţial prin acest amendament.
În comisie propunerea a trecut cu sprijinul PNL, USR şi PMP, însă în plenul Parlamentului nu a întrunit voturile necesare.
Senatorul PMP Eugen Tomac a atras atenţia că această decizie va revolta inclusiv primarii PSD.
"Ne-am obişnuit deja ca în acest plen să se dea voturi care n-au nicio logică, pentru că dumneavoastră cei de la PSD, în această sală, în acest an, v-aţi dat jos propriul guvern. Astăzi, prin acest vot, v-aţi invitat, practic, primarii PSD să iasă în stradă", a spus Tomac.
Reprezentanţii majorităţii PSD-ALDE au explicat că o astfel de alocare ar fi avantajat doar municipiile, în defavoarea localităţilor mici. În plus, ar fi creat un dezechilibru major şi în proiecţia bugetară, spune Călin Popescu-Tăriceanu.
"Acest lucru ar produce un dezechilibru major la nivelul bugetului de stat, ar crea un deficit, din câte am înţeles, de aproximativ un miliard de euro, ceea ce nu este acceptat", a susținut Călin Popescu-Tăriceanu.
Discuţiile în plenul Parlamentului au fost şi astăzi unele accelerate, fiind impus un ritm rapid de lucru prin stabilirea unor timpi clari de dezbatere.
Au existat tensiuni între putere şi opoziţie pe teme de procedură, însă s-a reuşit adoptarea pe articole a proiectului bugetului de stat, precum şi a sumelor alocate primilor patru ordonatori de credite, respectiv Preşedinţie, Senat, Camera Deputaţilor şi Secretariatul General al Guvernului.
La dezbaterile generale de dimineaţă premierul Mihai Tudose a subliniat că este un proiect al dezvoltării şi investiţiilor după un an economic bun pentru România.
Priorităţile, în 2018, vor fi sănătatea, educaţia şi infrastructura, iar alocările bugetare reflectă acest lucru.
De cealaltă parte, opoziţia a criticat măsurile propuse de guvern, iar PNL, USR şi PMP au anunţat că nu vor vota proiectul de buget. În opinia acestora, construcţia bugetară este una riscantă, care va creşte datoria publică.