Proiectul de buget, adoptat de Comisiile de specialitate
Într-o şedinţă maraton de 17 ore, parlamentarii au aprobat fondurile alocate principalilor ordonatori de credite şi proiectele care vor beneficia de finanţare în acest an
Articol de Angela Matei, 13 Februarie 2019, 08:21
Cu 21 de voturi pentru şi 11 împotrivă, proiectul bugetului de stat pentru acest an a trecut de Comisiile de specialitate şi intră în această după amiază în dezbaterea plenului Parlamentului.
Într-o şedinţă maraton de 17 ore, parlamentarii au aprobat fondurile alocate principalilor ordonatori de credite şi proiectele care vor beneficia de finanţare în acest an.
Faţă de forma propusă de Guvern, au fost diminuate bugetele alocate Ministerului Finanţelor, SRI şi SPP. Ministerul Educaţiei a primit bani în plus pentru investiţii.
Peste 7,8 miliarde de lei din bugetul Ministerului Transporturilor vor fi alocaţi proiectelor de infrastructură şi pentru prima dată, regiunea Moldovei este prioritizată din punct de vedere al investiţiilor - a anunţat ministrul interimar, Rovana Plumb.
Întrebările şi amendamentele parlamentarilor au vizat în principal autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş, a cărei construcţie a fost aprobată prin proiect de lege. Rovana Plumb a precizat că pentru acest an a fost prinsă în buget finanţarea studiilor de fezabilitate pentru porţiunea Târgu-Mureş - Târgu-Neamţ.
Rovana Plumb: Există posibilitatea ca pe parcursul exerciţiului financiar să introducem şi obiective noi investiţionale. Ne uităm, în ansamblu, la tot ceea ce înseamnă această autostradă atât de importantă, dar prioritate în momentul acesta s-a dat în ceea ce priveşte bugetarea pe acest tronson Târgu-Mureş - Târgu-Neamţ.
Dezbateri ample au fost în cazul Ministerului Educaţiei, unde atât puterea, cât şi opoziţia au susţinut amendamente privind acordarea unei mese calde pentru elevi.
După discuţii aprinse, acestea au fost respinse prin vot şi s-a convenit asupra suplimentării cu 140 de milioane de lei, însă a fondurilor pentru investiţii, după cum explică ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Ecaterina Andronescu:Noi, ca să putem să facem masa caldă, trebuie să pregătim şcolile. Şcolile trebuie să aibă cantină, în care noi, apoi, să dăm masa caldă copiilor. Pentru că acum, se loveşte de acest impediment, da? Nu avem cantină pentru şcoli.
Suma a fost transferată Educaţiei prin diminuarea bugetului Autorităţii Electorale Permanente.
Faţă de fondurile alocate iniţial, şi bugetul SRI pentru acest an a fost redus cu 150 de milioane de lei, bani care vor finanţa programul "Diabet Juvenil".
Un al doilea amendament, care propunea diminuarea cu încă 295 de milioane de lei, a fost respins de către senatorii şi deputaţii din Comisia pentru buget-finanţe.
Decizia a fost luată după ce reprezentantul SRI a subliniat că se pune în pericol securitatea naţională, iar punctul de vedere a fost susţinut şi de opoziţie.
Deputatul USR Lucian Viziteu: Fără informaţii corecte, prompte şi de calitate nu veţi putea avea un act de guvernare serios şi capabil. Înţeleg că este nevoie de vitamina D, care întăreşte oasele şi are efecte benefice. În cazul unui atentat terorist nu mai rămâne nici urmă de os.
Suma era cuprinsă deja în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru finanţarea unor programe precum "Vitamina D" şi "Testarea markerilor tumorali", iar Ministerul Finanţelor a decis să direcţioneze din bugetul propriu fondurile respective.
Nu a primit voturile necesare nici amendamentul privind reducerea cu 30 de milioane de lei a bugetului SIE.
În schimb, din bugetul SPP s-au tăiat 50 de milioane de lei. Mai pot interveni însă modificări în plenul Parlamentului, căruia îi aparţine decizia finală.