Proiectul bugetului intră în dezbaterea plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor
Este un buget al dezvoltării, spune ministrul finanţelor, cu fonduri record alocate investiţiilor şi cu prevederi de reducere a cheltuielilor publice.
Articol de Alexandra Cristea, 05 Februarie 2025, 09:10
Proiectul bugetului de stat intră mâine în dezbaterea plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, după discuţiile desfăşurate în ritm accelerat în această seară privind bugetele alocate principalilor ordonatori de credite.
Este un buget al dezvoltării, spune ministrul finanţelor, cu fonduri record alocate investiţiilor şi cu prevederi de reducere a cheltuielilor publice.
La dezbaterile maraton din comisiile de buget-finanţe nu a fost aprobat niciun amendament care vizează suplimentarea sumelor alocate ordonatorilor de credite.
Au trecut doar propunerile de redistribuire a unor sume în vederea asigurării investiţiilor.
"Vot, vă rog! Marginal şase, cine este pentru? 19. Împotrivă? 24. Abţineri? Zero. Marginal şapte, cine este pentru? 19. Împotrivă? 24. Abţineri? Zero".
În timpul discuţiilor, ministrul de finanţe, Tánczos Barna, a explicat cifrele care stau la baza construcţiei bugetare din acest an: o creştere economică de 2,5% şi o inflaţie medie de 4,4 procente.
Reducerea deficitului bugetar la 7%
Principala ţintă a Guvernului este reducerea deficitului bugetar la 7%, spunea ministrul de finanţe, care a dat asigurări că nu s-au luat în calcul creşteri de taxe şi impozite.
"Avem aceste obiective de creştere a veniturilor pe o prognoză prudentă şi pe o colectare mai bună. Pe partea cealaltă, de reducere a cheltuielilor şi de reorganizări instituţionale care să creeze un stat mai suplu, un stat care deserveşte cetăţenii şi colectează impozite pentru a oferi mai mult, nu pentru a cheltui mai mult. Calculele sunt făcute pe impozitele şi taxele aflate în vigoare acum şi în bugetul anului 2025 nu există spaţiu pentru /indexarea/ salariilor şi pensiilor. La acest capitol ne-am asigurat că putem plăti salariile şi pensiile la nivelul anului două 2024. Este o chestie foarte importantă pentru că orice exagerare ar putea să genereze dezechilibre care să pună în pericol inclusiv aceste plăţi. Deci, plătim salariile, plătim pensiile la nivelul anului 2024. Nu avem acum spaţiul fiscal pentru indexări. Ajutoarele one-off sunt alocate în sumă de două miliarde de lei", a spus Tánczos Barna.
Din opoziţie, deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al economiei, a atras atenţia că nu este prima dată când guvernanţii estimează cifre nerealiste.
"Prima oară când am avut această dezbatere deficitul prognozat era de 5%, am ajuns la 8,7 - o depăşire impresionantă. Acum ţinta este şapte. Atunci când ai un deficit mare dopezi creşterea. or, noi cu un deficit imens avem o creştere anemică. Asta înseamnă că în absenţa acestui deficit, de fapt, ar fi un dezastru", a susținut Claudiu Năsui.
250 de km de autostradă vor fi dați in fololsință
În cadrul discuţiilor, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că bugetul instituţiei este unul ambiţios, bazat pe o creştere de 20% faţă de cel de anul trecut.
"Eu, împreună cu echipa mea ne-am propus cu ajutorul acestui buget câteva obiective ambiţioase: darea în circulaţie a aproximativ 250 de kilometri de autostradă şi drum expres, pentru CFR, în jur de 260 de kilometri de asemenea de linie de cale ferată modernizată, să continuăm investiţiile în Portul Constanţa şi, bineînţeles, investiţii şi pe zona euro", a sustinut Sorin Grindeanu.
700.000 lei pentru decontarea unor servicii medicale şi medicamente pentru personalul CCR
De cealaltă parte, opoziţia a criticat sumele alocate ordonatorilor de credite, discuţii prelungite înregistrându-se, de exemplu, la prezentarea bugetului pentru Curtea Constituţională a României, unde se regăseau aproape 700.000 lei pentru decontarea unor servicii medicale şi medicamente de care ar fi beneficiat personalul Curţii, dar şi foşti judecători.
"Şi înţeleg că Curtea Constituţională de anul acesta va cumpăra medicamente pentru angajaţii săi de 700.000 lei? Foştii judecători ai CCR îşi cumpără medicamentele prin bugetul de stat?", a spus Claudiu Năsui.
La propunerea preşedintelui Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, liberalul Bogdan Huţucă, a fost formulat un amendament din partea grupurilor parlamentare prin care aceşti bani au fost transferaţi către fondul de rezervă al Guvernului.
-: Comunicaţi-ne dacă vi-l asumaţi. Grup parlamentar PNL şi-l asumă?
-: Grupul parlamentar PSD şi-l asumă.
-: UDMR, la fel.
-: AUR, la fel.
-: USR, la fel.
-: S.O.S., la fel.
-: POT, la fel.
Eliminarea inechităţilor din pensiile militare
Austeritatea nu este pentru oricine, a acuzat şi Alianţa pentru Unirea Românilor, care susţine că instituţii precum Curtea de Conturi sau Secretariatul General al Guvernului beneficiază de suplimentări de fonduri.
În tot acest timp, pensiile, salariile şi alocaţiile au fost îngheţate, veniturile românilor fiind, de fapt, tăiate din cauza inflaţiei de 5,1%.
"Propunem spre alocare suma de 4.400.000 lei în anul 2025 pentru eliminarea inechităţilor din pensiile militare prin actualizarea pensiilor militare de stat. Consider că oamenii au fost neglijaţi, minţiţi, duşi cu vorba pentru mult prea mulţi ani. Sunt oameni care şi-au făcut datoria faţă de ţara noastră şi merită respectul nostru. Vă rugăm să acordaţi o atentă consideraţie acestui amendament şi haideţi să facem dreptate", a spus Ramona Bruynseels, deputat AUR.
Amendamentul nu a trecut la vot. Dezbaterile continuă la Parlament, în comisiile de specialitate, în această noapte, potrivit calendarului stabilit, urmând ca mâine, de la ora 14:00, discuţiile pe marginea bugetului de stat şi cel al asigurărilor de stat să înceapă în plenul reunit al celor două Camere.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 februarie, ora 22:32) - Emisiunea: "Agenda globală"