Proiectul bugetului intră în dezbatere parlamentară accelerată
Guvernul estimează că economia va avea o creştere de 3,4%, care să asigure, alături de fondurile europene şi creşterea colectării, în timp ce opoziția suţine că Executivul a venit cu cifre nerealiste.
Articol de Alina Stănuţă, 18 Decembrie 2023, 08:22
Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor intră de astăzi în dezbaterea Parlamentului în procedură accelerată.
Au fost stabilite termene strânse pentru dezbateri în comisii şi în plen, iar miercuri este programat votul final.
Guvernul estimează că economia va avea o creştere de 3,4%, care să asigure, alături de fondurile europene şi creşterea colectării, majorările substanţiale de fonduri pentru investiţii, educaţie sau transporturi.
Opoziţia, care a depus sute de amendamente, suţine însă că Executivul a venit cu cifre nerealiste.
USR citează calcule făcute de economişti, potrivit cărora ar fi cheltuieli de zeci de miliarde nebugetate şi care pînă la urmă vor ajunge în deficit.
"Există bani pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie"
Fondurile pentru investiţii vor creşte semnificativ anul viitor, aproape 7% din PIB; creşterea economică este estimată la 3,4%, iar educaţia va primi cel mai mare buget din istorie.
Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, spunea că proiectul de buget pentru anul viitor prevede creşteri şi la capitolele sănătate sau transporturi.
"Bugetul asigurărilor sociale probează că există bani atât pentru creşterea pensiilor de la 1 ianuarie rata inflaţiei de 13,8%, cât şi pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale. Majorăm, aşa cum am, salariile profesorilor şi există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu şi la demnitari. Avem cel mai mare buget din istorie la educaţie. Există de asemenea suplimentări majore între 30 şi 50%, în plus pentru sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu şi Dezvoltare", a spus premierul.
Toţi aceşti bani vor veni din reducerea cheltuielilor publice, creşterea colectării şi reducerea evaziunii fiscale, fără a creşte taxele şi impozitele- dau asigurări liderii coaliţiei de guvernare.
Bugetul pentru anul viitor este cu adevărat unul modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale, susţine şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Opoziția critică bugetul: Executivul a venit cu cifre nerealiste
Partidele din opoziție sunt îngrijorate de construcţia bugetară.
AUR consideră că în document cheltuielile prevăzute pentru anul viitor sunt prea mari. UDMR atrage atenţia că la unele programe gen Rabla sau Fotovoltaice se reduc subvenţiile, iar USR are peste patru sute de amendamente care vizează educaţia, sănătatea infrastructura sau transporturile.
Purtătorul de cuvânt al Uniunii, Ionuţ Moşteanu, consideră că bugetul are o gaură de aproximativ 40 de miliarde de lei iar documentul nu ia în considerare situaţia şi nevoile reale din societate.
"40 de miliarde, gaura asta din buget pe care ei se fac că n-o văd, înseamnă două autostrăzi de peste 100 de kilometri care traversează munţii, două autostrăzi pe care le aşteptăm de 34 de ani şi despre care PSD şi PNL ne spun că nu sunt bani. Iată, asta este numai partea pe care n-au pus- o în buget, gaura, au estimat 80 şi ceva de miliarde deficit, o să aibă 120 şi ceva de miliarde. Spun asta experţii, ne-am uitat şi noi, spune Consiliul economic şi social care n-a avizat acest proiect de lege, spun comunităţile de oameni de afaceri care iată se văd abandonate de către acest guvern", spune Ionuţ Moşteanu.
Majoritatea parlamentară PSD-PNL îşi propune un calendar rapid de dezbatere şi vot pentru proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024.
Din această dimineaţă de la ora 11:00, încep dezbaterile în comisiile avizatoare pentru principalii ordonatori de credite, iar comisiile pentru buget finanţe vor lucra până mâine după-amiază la întocmirea raportului.
Potrivit calendarului stabilit de conducerea parlamentului, mâine seară de la ora 20:00, se va întruni şedinţa comună a legislativului pentru a avea loc dezbaterile generale asupra proiectului de buget şi a celui al asigurărilor sociale, iar miercuri este programat votul final în parlament. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 18 decembrie, ora 7:00).