Proiectul autostrăzii Transilvania, vital pentru România
Guvernul a stabilit standarde de cost pentru autostrada Transilvania, a declarat premierul Emil Boc la inaugurarea unui tronson din centura municipiului Cluj Napoca.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 02 Iulie 2011, 13:17
Premierul Emil Boc a inaugurat sâmbătă, în prezenţa unui mare număr de oficiali şi a localnicilor din zonă, un tronson important al centurii de nord - est a municipiului Cluj-Napoca.
Şeful Executivului a subliniat, cu acest prilej, că proiectul autostrăzii Transilvania este vital pentru România şi va fi continuat în următorii ani, una din problemele importante care trebuie însă rezolvate fiind cea a preţului pentru kilometrul executat de compania americană Bechtel care va trebui să cadă de acord cu Ministerul Transporturilor în privinţa costurilor.
Primul-ministru a insistat asupra faptului că nimeni nu poate fi mai presus de lege şi că în privinţa preţului pe kilometru al autostrăzii vor trebui respectate standardele de cost stabilite de Executiv.
"'Acum, pentru prima dată, Guvernul a stabilit aceste standarde. Era bine dacă ele existau şi anterior, dar Năstase şi Mitrea le-au croit din pix fără a ţine cont de realităţile economiei naţionale'", a afirmat Emil Boc.
Potrivit Agerpres, premierul a fost întâmpinat de foarte mulţi localnici nemulţumiţi de faptul că nu au fost despăgubiţi nici până în prezent pentru terenurile de care au fost expropriaţi pentru construcţia centurii ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca.
Emil Boc le-a explicat tuturor, în detaliu, că din momentul în care măsurătorile de cadastru vor fi finalizate se vor face toate plăţile, Executivul dispunând de suma necesară pentru despăgubirile aferente.
Totodată, şeful Executivului a precizat că, începând de săptămâna viitoare, se va ocupa personal de tronsonul Vâlcele - Apahida al centurii ocolitoare a municipiului, intenţia sa fiind ca şi acesta să fie inaugurat până la sfârşitul anului.
Tronsonul inaugurat sâmbătă de premierul Emil Boc are o lungime de 4,52 kilometri, o platformă de 10 metri, leagă bd. Muncii de Centura de ocolire Cluj Est.
El a fost început în luna mai a anului trecut de la kilometrul 1,6, ajungându-se acum la kilometrul 4,52.
Tronsonul ocoleşte partea de nord a municipiului Cluj-Napoca, cartierul Someşeni şi Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, precum şi parte din localitatea Sânnicoară.
Tronsonul contribuie la eliminarea traficului greu din municipiul Cluj-Napoca şi creşte siguranţa în circulaţie.
Traficul estimat la finalizarea proiectului este de 7.000 - 9.000 de vehicule pe zi.