Proiecte UE pentru libertatea presei
Comisia Europeană a lansat, în acest an, patru proiecte speciale pentru a susţine libertatea presei, a monitoriza situaţia şi a ajuta la schimbarea culturii şi mentalităţilor în ţările unde există încă probleme.
Articol de Sorin Croitorescu, 02 Mai 2014, 19:04
2013 a fost cel mai restrictiv an din ultimul deceniu în ceea ce priveşte libertatea presei.
Potrivit unui raport al organizaţiei "Freedom House", libertatea presei a avut de suferit anul trecut în special în Egipt, Turcia şi Ucraina, dar şi în Statele Unite, mai ales în probleme legate de securitatea naţională.
În clasamentul celor 197 de state monitorizate, România ocupă locul 84, intrănd în categoria ţărilor cu presă parţial liberă.
Ce spun reprezentanţii Comisiei Europene despre raportul întocmit de organizaţia "Freedom House", aflăm de la purtătorul de cuvânt al comisarului pentru agenda digitală, Ryan Heath.
"Suntem mândri că Europa are unele dintre cele mai libere ţări din lume când vine vorba de libertatea presei şi am spus în mod repetat că vom face tot ce ne stă în putere să susţinem libertatea presei. Este însă îngrijorător când organziaţii independente stabilesc că anumite ţări din Europa nu au încă standardele pe care cu toţii am vrea să le vedem. Uniunea Europeană are puteri limitate când vine vorba de această problemă, pentru că nu este doar o chestiune de legi, ci şi una de cultură şi profesionalism al comunităţii jurnalistice", a spus Ryan Heath.
Potrivit corespondentului RRA, Sorin Croitorescu, în contextul în care sâmbătă este Ziua Mondială a Libertăţii Presei, Comisia Europeană a anunţat că a lansat, în acest an, patru proiecte speciale pentru a susţine libertatea presei, a monitoriza situaţia şi a ajuta la schimbarea culturii şi mentalităţilor în ţările unde există încă probleme.
Proiectele, finanţate cu 800 de mii de euro, se derulează în parteneriat cu mai multe organizaţii din statele membre