Proiecte de lege controversate, în plenul Camerei Deputaţilor
Statutul magistraţilor şi ordonanţa de urgenţă privind plata defalcată a TVA, se află pe ordinea zi a plenului Camerei Deputaţilor.
Articol de Angela Matei, 06 Decembrie 2017, 09:56
Mai multe proiecte de lege controversate şi aflate în ultimul timp în atenţia publicului intră astăzi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.
Este vorba despre statutul magistraţilor, primul act normativ din pachetul de legi ale justiţiei aflat în Parlament, dar şi de ordonanţa de urgenţă privind plata defalcată a TVA.
Statutul judecătorilor şi procurorilor, primul proiect din pachetul de modificare a legilor justiţiei, ajunge în plenul Camerei Deputaţilor pentru dezbatere în procedură de urgenţă.
Este însă primul for sesizat, forma finală urmând a fi decisă de către Senat.
Potrivit modificărilor propuse de Comisia parlamentară specială, preşedintele României nu mai poate refuza numirea procurorilor în funcţia de judecător, şi invers, şi nici a şefilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se introduce controlul ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului justiţiei.
S-a menţinut în schimb actuala procedură de numire a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICCOT.
Mai sunt însă posibile modificări, având în vedere că reprezentanţii majorităţii parlamentare au anuţat că vor susţine în plen un amendament, respins săptămâna trecută la Comisie, care prevede că, în cazul săvârşirii unei erori de către un judecător sau procuror, statul se îndreaptă împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.
De cealaltă parte, opoziţia contestă modificările şi critică graba cu care au loc dezbaterile.
La vot final ajunge astăzi în plenul Camerei Deputaţilor şi ordonanţa de urgenţă privind plata defalcată a TVA.
Faţă de prevederile iniţiale, Comisia de buget propune, între altele, creşterea de zece ori a plafoanelor de obligaţii restante la TVA pentru care firmele vor fi introduse automat în sistemul split, dar şi majorarea cu 30 de zile a termenelor în care contribuabilii au posibilitatea de a-şi achita obligaţiile pentru a nu intra în regimul Split TVA.
În cazul acestui act normativ, Camera Deputaţilor are vot decizional.