Proiecte comune de dezvoltare între primarii din România și R.Moldova
Primarul Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, susține că înfrăţirile dintre primarii români și moldoveni trebuie susţinute financiar, pentru a avea efect.
Articol de Angela Matei, 10 Aprilie 2016, 13:57
UPDATE Reuniţi la Palatul Parlamentului, aproximativ 1000 de aleşi locali de pe ambele maluri ale Prutului au votat simbolic pentru eliminarea graniţelor birocratice între cele două state.
S-au stabilit cu acest prilej 450 de acorduri de înfrăţire, prin care oraşe şi sate din Republica Moldova şi România vor avea acţiuni comune în domenii precum educaţie, cultură, economie sau administraţie publică locală.
Prin cele 450 de parteneriate stabilite astăzi primarii de pe cele două maluri ale Prutului îşi propun să consolideze şi la nivelul Administraţiei Publice Locale relaţia privilegiată dintre România şi Republica Moldova.
În opinia aleşilor locali aceste înfrăţiri deschid noi perspective de colaborare şi oportunităţi de creştere economică.
Schimburi de experienţă în învăţământ sau în administraţia publică, stagii de pregătire, relaţii directe între agenţii economici, campanii de interes cultural sunt câteva dintre angajamentele asumate prin acordurile de înfrăţire, după cum a subliniat şi primarul intermar al Bucureştiului Răzvan Sava.
" 'Unde-s doi, puterea creşte!', şi nu este numai un vers, este o realitate în acest context geopolitic extrem de complicat. Înfrăţirea face puterea, împreună putem lega parteneriate benefice pentru comunităţile noastre, putem să facem schimb de experienţă, să discutăm despre principiile de management pe care le aplicăm sau despre aspecte care ţin de accesarea fondurilor europene", a spus Răzvan Sava.
Primarul Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a subliniat că aceste înfrăţiri trebuie susţinute financiar, pentru a avea efect.
"Dacă o primărie din România primeşte un proiect european, poate, drept compensaţie, din sursele proprii, suma egală cu proiectul european câştigat se transferă în beneficiul localităţii înfrăţite din Republica Moldova. Din câte cunosc, legea permite acest lucru, este o ordonanţă de urgenţă", a susținut Dorin Chirtoacă.
Potrivit organizatorilor, până acum doar 187 de oraşe şi sate din Republica Moldova şi din România aveau parteneriate de înfrăţire.
Printre organizatorii reuniunii de la Palatul Parlamentului sunt: Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi Grupul interparlamentar "Prietenii Unirii".