Proiect de lege privind contravenţia în cazul circulaţiei fără rovinietă
Potrivit proiectului, între momentul în care un vehicul circulă fără rovinietă valabilă şi primirea procesului verbal de constatare a contravenţiei nu trebuie să treacă mai mult de 30 de zile.
Articol de Angela Matei, 06 Februarie 2018, 13:29
Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care se reduce la 30 de zile intervalul de timp dintre săvârşirea faptei şi constatarea contravenţiei de utilizare a drumurilor naţionale fără plata rovinietei.
Potrivit proiectului, între momentul în care un vehicul circulă fără rovinietă valabilă şi primirea procesului verbal de constatare a contravenţiei nu trebuie să treacă mai mult de 30 de zile, în caz contrat fapta nu mai poate fi sancţionată.
Actul normativ stabileşte, de asemenea, că probele trebuie ataşate la procesul verbal pentru a se asigura pe de-o parte, transparenţa în aplicarea sancţiunii, iar pe de altă parte, posibilitatea contestării în cunoştinţe de cauză a procesului verbal.
Proiectul a fost susţinut de toate grupurile parlamentare ai căror reprezentanţi au subliniat că se evită, în acest fel, situaţiile în care conducătorii vehiculelor primeau comunicarea privind constatarea contravenţiei la câteva luni după săvârşirea acesteia.
Tot în calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a aprobat şi Legea privind combaterea ambroziei, considerată cea mai alergenă plantă.
Având în vedere că afecţiunile pe care le provoacă ambrozia în perioada înfloririi au o simptomatologie forte severă, deputaţii au decis că sunt necesare măsuri pentru evitarea răspândirii acesteia, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene.
Astfel, administratorii drumurilor publice şi a cursurilor de apă sau proprietarii terenurilor pe care creşte ambrozia au obligaţia să distrugă această buruiană.
Lipsa intervenţiei se sancţionează cu un avertisment, iar în cazul în care nu se iau măsuri nici atunci, pot primi amenzi de până la 20.000 lei.