Proiect de lege: O asociaţie sau o fundaţie se va putea înfiinţa în șapte zile
O asociaţie sau o fundaţie se va putea înfiinţa în termen de șapte zile, spunea ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, precizând că de noile reglementări vor beneficia peste 137.000 de ONG-uri.
Articol de Petruţa Obrejan, 03 Noiembrie 2023, 07:54
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind asociaţiile şi fundaţiile şi va fi trimis Parlamentului pentru adoptare. Documentul prevede un registru unic electronic, cu informaţii la zi, actualizate şi corecte, cu acces în orice moment.
O asociaţie sau o fundaţie se va putea înfiinţa în termen de șapte zile, spunea ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, precizând că de noile reglementări vor beneficia peste 137.000 de ONG-uri.
Mai mult, va fi înfiinţat şi un registru unic electronic, care va permite accesul în orice moment la informaţii despre aceste entităţi.
"Acest proiect prevede în registru unic al asociaţiilor şi fundaţiilor modern, care conţine informaţii la zi, adecvate, actualizate, corecte. Acest nou sistem va permite accesul în orice moment la informaţii despre orice asociaţie şi fundaţia înregistrată în România. Finanţarea acestui registru se va face prin sume alocate din PNRR şi înlocuieşte vechile sisteme electronice depăşite şi limitate", a spus Alina Gorghiu.
Extinderea ordinului de protecție în cazuri de violență domestică
Ministrul Justiţiei a făcut astăzi, totodată, un apel la reprezentanţii Camerei Deputaţilor, pledând pentru necesitatea adoptării proiectului de lege referitor la extinderea ordinului de protecţie.
Ministrul a explicat că doar în primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat peste 79.000 de intervenţii numai în cazuri de violenţă domestică.
"Prin adoptarea noii legi - şi sper să se întâmple până la finalul anului -, ordinul acesta de protecţie provizoriu şi ordinul de protecţie vor putea fi emise pentru toate categoriile de victime şi pentru toate formele de violenţă, nu doar pentru violenţa domestică. E vorba şi de violenţă psihică, de hărţuirea online, de ameninţare online, de publicarea neconsensuală a unor imagini intime, de apeluri telefonice multiple de multe ori în cursul nopţii, urmărirea în spaţii publice, supravegherea locuinţei unei persoane fără acceptul acesteia, în scopul de a intimida sau de a pune presiune psihică. Şi exemplele pot continua", a subliniat Alina Gorghiu.
Programul Rabla doar pentru maşini fabricate în România
Ministerul Mediului ia în calcul pentru viitoarele finanţări prin Programul Rabla să limiteze folosirea voucherelor obţinute în urma casării autoturismelor vechi doar pentru achiziţionarea de maşini fabricate în România.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a precizat că deja au fost discuţii în acest sens cu reprezentanţii Administraţiei Fondului de Mediu.
Potrivit ministrului, unul dintre aspecte ar putea să vizeze chiar valoarea maximă a unui autoturism care poate fi achiziţionat cu asemenea vouchere.
"Va trebui să discutăm dacă mai cumpărăm maşini foarte scumpe cu voucherul Rabla sau nu. La fel cum este adevărat, nu pot să nu mă gândesc la cei doi producători de autoturisme din România, care sunt şi foarte mari angajatori şi care contribuie semnificativ la produsul intern brut al României şi cred că atunci când discutăm despre aceste programe finanţate din bugetul naţional, nu din alte surse, ar trebui să luăm în considerare şi aceste interese naţionale", spune Mircea Fechet.
În ceea ce priveşte Programul Casa Verde Fotovoltaice, ministrul Mediului a explicat că momentan acesta este suspendat de Curtea de Apel Oradea, însă intenţionează găsirea cât mai repede a unor soluţii pentru deblocarea lui.
"Mă aştept în următoarele zile să avem nişte propuneri concrete, fie ne judecăm, fie să reluăm cumva programul, fără a pune oamenii pe drumuri din nou şi să reluăm cumva programul, cu speranţa că îl vom debloca sau, ca ultimă soluţie extremă, la care vreau să nu ajungem vreodată este lansarea unui nou apel", a susținut Mircea Fechet. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 2 noiembrie, ora 22:11 - Realizator: Pavel Ionescu).