Progrese pentru salvarea Greciei
Disciplină bugetară şi găsirea unor soluţii pe termen lung pentru Grecia, sunt măsurile găsite de liderii europeni la situaţia cu care se confruntă Europa.
Articol de Luminiţa Apostol, 24 Octombrie 2011, 08:39
Liderii din zona euro au făcut progrese semnificative în negocierile privind rezolvarea crizei financiare.
La finalul discuţiilor purtate duminică seara, la Bruxelles, după întâlnirea cu liderii din toate statele Uniunii Europene, ei s-au aratat încrezători că deciziile vor fi aprobate, peste două zile, la o nouă reuniune.
Principalele măsuri avute în vedere se referă la o mai mare disciplină bugetară şi la găsirea unor soluţii pe termen lung pentru Grecia.
Până la summitul de miercuri, negocierile tehnice vor continua, pentru a depăşi ultimele divergenţe de păreri între statele zonei euro.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a spus la sfârşitul întâlnirii că strategia europenilor pentru ieşirea din criză este gândită pe cinci fronturi, cum le-a numit el.
Este vorba, în primul rând, despre stabilizarea finanţelor publice ale statelor membre şi presiunile s-au îndreptat, în primul rând, spre Italia, pentru a-şi respecta angajamentele în materie de disciplină bugetară.
Al doilea front, cum îl numea preşedintele Van Rompuy, este găsirea unei soluţii de durată pentru Grecia, apoi recapitalizarea băncilor, o mai bună guvernanţă economică în întreaga Uniune şi, nu în ultimul rând, al cincilea element al strategiei este întărirea Fondului de ajutorare a ţărilor cu probleme financiare din zona euro.
Preşedintele Herman Van Rompuy a apreciat că rezolvarea tuturor acestor puncte este obligatorie pentru ieşirea din criză.
"Aceste cinci elemente sunt interconectate atât tehnic, cât şi politic, şi ele sunt parte a unui singur pachet de măsuri. Mai este nevoie de multă muncă pentru a le pune la punct, pe care o vom face până miercuri, când le vom aproba la următorul summit al zonei euro", a spus Herman Van Rompuy.
Chestiunea cea mai dificilă aflată în negocieri este modul cum să fie conturat fondul de ajutorare a ţărilor cu probleme din zona euro pe care toţi cei implicaţi îl definesc drept un instrument esenţial pentru rezolvarea crizei.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a arătat încrezător că miercuri se va ajunge la un acord pe toate punctele în discuţie şi a spus că una din lecţiile pe care şefii de stat şi de guvern au învăţat-o din această criză este că uniunea monetară trebuie completată cu o uniune economică, pentru a avea mai multă disciplină, dar şi mai multă convergenţă între economiile europene.
Dispută Sarkozy - Cameron
Summitul a fost marcat de un schimb dur de replici între preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi premierul Marii Britanii, David Cameron.
Disputa a fost legată de cadrul în care ar trebui să se ia deciziile finale cu privire la criza din zona euro.
Dacă preşedintele francez vrea ca doar cele 17 ţări care folosesc moneda unică europeană să participe la deliberări, premierul britanic doreşte ca toate cele 27 de state membre ale Uniunii să fie consultate.