Programul Visa Waiver, discutat de Cristian Diaconescu în SUA
Cristian Diaconescu speră ca rata de respingere pentru cererile de viză ale românilor în SUA să coboare până la 10%.
Articol de Ani Sandu, 01 Iunie 2013, 09:32
Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a fost în vizită în Statele Unite.
Printre subiectele despre care a discutat cu oficialii americani, unul dintre ele este cel al vizelor.
El i-a acordat un interviu corespondentului RRA la Washington, Ani Sandu, în care a vorbit despre programul Visa Waiver.
Cristian Diaconescu: Programul Visa Waiver, după cum ştiţi, a intrat într-o zonă interesantă pentru România prin promovarea unei legislaţii ceva mai puţin restrictive în Congres în februarie al acestui an. Ne aşteptăm ca această legislaţie să fie trecută prin Congresul american. Pe baza acestei legislaţii, în condiţiile în care rata de respingere pentru cererile de viză a coborât cam la 17% în legătură cu România, ne aşteptăm ca într-un interval destul de scurt de timp să atingem plafonul de 10% prin care această nouă legislaţie încearcă să flexibilizeze un pic criteriile de asociere la programul Visa Waiver. Sigur că şi din punctul de vedere al autorităţilor de la Bucureşti este nevoie a se face o serie de îmbunătăţiri şi de a se încerca o conştientizare a celor care aplică pentru vizele de Statele Unite în legătură cu responsabilitatea de la cererea de viză până la rămânerea pe teritoriul Statelor Unite pe perioada pentru care viza a fost emisă.
Ani Sandu: Adică a nu depăşi perioada...
Cristian Diaconescu: Da. Sigur că noi invocăm relaţiile politice excelente. În general în Statele Unite potenţialitatea infracţională a românilor este aproape inexistentă. Pe de altă parte, sigur, şi partea americană dincolo de aspectele politice are o serie de preocupări în materie de securitate internă, programul Visa Waiver sau extinderea acestui program şi la alte state cum sunt România şi Polonia presupunând şi o serie de cheltuieli foarte mari, este nevoie de eforturi de ambele părţi.
Ani Sandu: Spuneaţi că aţi discutat şi despre Afganistan.
Cristian Diaconescu: Din punctul nostru de vedere decizia este luată. În mod categoric rămânem un partener de nădejde, de încredere, care nu-şi ia cuvântul înapoi într-o zonă extrem de complicată, poate cea mai dificilă din lume în acest moment, în Afganistan, şi vreau să vă spun că şi acum, ca şi altădată, m-am simţit deosebit de mândru pentru faptul că toate întâlnirile, dar absolut toate întâlnirile cu partenerii americani, mai mari sau mai mici în rang, au început prin mulţumiri adresate pentru contribuţia României în Afganistan, fără a se uita şi contribuţia dramatică a unor români.
Interviul AUDIO cu Cristian Diaconescu, în prima pagină a site-ului, la secţiunea AUDIO (dreapta sus)