Programul pentru care Guvernul Ponta III îşi asumă răspunderea, trimis Parlamentului
Guvernul va trimite joi sau vineri, Parlamentului României, programul pentru care îşi va angaja săptămâna viitoare răspunderea.
Articol de Angela Matei, 06 Martie 2014, 15:08
Miercuri seara, premierul le-a cerut miniştrilor să analizeze ce trebuie actualizat în programul de guvernare care, potrivit acestuia nu va suferi schimbări majore.
Potrivit redactorului RRA, documentul care va fi trimis joi Parlamentului şi pentru care guvernul îşi va asuma răspunderea actualizează prevederile programului de guvernare, însă conţinutul este în proporţie de 98% acelaşi.
Premierul Victor Ponta a explicat că erau necesare aceste actualizări, având în vedere schimbările de compoziţie politică şi a făcut următoarele precizări în legătură cu acest program.
"Vreau să spun încă o dată, ca să lămuresc - sigur că situaţia e un pic încurcată de declaraţii politice, dar cred că aici putem să ne lămurim foarte clar. Noul guvern - nu vechiul guvern, că nu avea cum, vechiul guvern - aşa am decis aseară, (miercuri seara, n.r.) în principiu, astăzi avem finalizat documentul, noul guvern, în baza articolului 114 din Constituţia României, îşi va angaja răspunderea pentru un program - nu program de guvernare. Este un program care va cuprinde principalele acţiuni şi principalele direcţii de acţiuni ale guvernului, în perioada următoare, inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare aprobat în 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja şi nu are rost să ni le mai propunem încă o dată şi sunt şi lucruri noi care au apărut într-un an şi jumătate şi evident că acestea trebuie să fie asumate de către guvern şi aprobate de către Parlament", a explicat Ponta.
Procedura asumării va avea loc în baza articolului 114 din Constituţie.
Acesta prevede că guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Astfel, din momentul trimiterii la Parlament, deputaţii şi senatorii au la dispoziţie trei zile pentru a formula observaţii şi amendamente.
Premierul prezintă apoi documentul în plenul celor două Camere, iar dacă în termen de cinci zile nu este depusă o moţiune de cenzură, programul se consideră adoptat.
Pregătiri pentru şedinţa comună cu executivul bulgar de vineri
Guvernul pregăteşte joi, în principal, şedinţa comună de vineri cu executivul bulgar, ce se va desfăşura la Ruse, însă premierul a abordat la începutul şedinţei şi probleme de actualitate - educaţie, sănătate.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, va prezenta, la solicitarea premierului, care este situaţia înscrierii în clasa pregătitoare, va fi analizat apoi ce se întâmplă cu acordarea indemnizaţiilor pentru tinerii rezidenţi.
Premierul i-a cerut noului ministru al sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să finalizeze până marţi toate procedurile necesare, pentru că i-au anunţat pe medicii rezidenţi că vor primi aceste indemnizaţii, dar s-au încurcat în proceduri birocratice şi, spune premierul, în cel mai scurt timp, aceştia ar trebui să îşi primească veniturile respective anunţate şi promise de către guvern.
Tot joi vor fi finalizate şi ultimele detalii în ceea ce priveşte Departamentul pentru intervenţii în situaţii de urgenţă - vorbim despre acel comandament care este condus de Raed Arafat, aminteşte redactorul RRA.