Programul de reformă a ANAF, departe de obiectivele iniţiale
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, afirmă că programul reformă a ANAF a fost realizat doar într-o proporţie de 23,5%.
Articol de Radiojurnal, 24 Ianuarie 2018, 07:52
Programul de reformă a ANAF, început cu finanţare de la Banca Mondială este încă departe de obiectivele iniţiale
Programul de reformă a ANAF, început cu finanţare de la Banca Mondială, este încă departe de obiectivele iniţiale, a declarat ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, în faţa Comisiei economice a Senatului.
El a precizat că s-a propus centralizarea tuturor celor peste 300 de baze de date ale ANAF, unele realizate cu limbaje de programare diferite.
"Din păcate, acest program, din evaluările pe care le avem, a fost realizat doar într-o proporţie de 23,5%, în sensul că s-au cheltuit 23,5% din sumele alocate, în schimb nici un leu pe sistemul IT. Absolut toţi banii, echivalentul a 60 de milioane de roni au fost cheltuiţi numai pe consultanţă. Am avut discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale, ei au sesizat din 2012 în fiecare an faptul că nu s-au făcut progrese la nivelul sistemului IT. Am purtat o discuţie cu ei asupra posibilităţii de a continua în această formulă şi, de comun acord, am realizat Centrul Naţional de Informaţii Fiscale, practic un sistem integrat în care să se pună toate informaţiile din sistemul public la un loc şi contribuabilul să nu mai fie nevoie să alerge de la o instituţie la alta pentru a obţine aceste informaţii. Cei de la Banca Mondială au fost foarte încântaţi de concept şi de idee şi deja suntem în discuţii cu ei pentru a dezvolta acest Centru Naţional de Informaţii Fiscale", a spus Ionuţ Mişa.
Potrivit redactorului RRA Iulian Olescu, ministrul de finanţe a mai spus că banii vor fi alocaţi numai după o analiza amănunţită, realizată împreuna cu specialişti din ţară şi din străinătate.