Programul de austeritate, în discuţia Consiliul Economic şi Social
Consiliul Economic şi Social se reuneşte, din nou, marti, pentru a discuta despre programul de austeritate, anunţat de Guvern.
Articol de Politica Romaneasca, 25 Mai 2010, 10:29
Măsurile de austeritate anunţate de Guvern au împărţit patronatele în două tabere. Unii lideri sunt de acord cu ele, în timp ce alţii le contestă.
După ce sindicatele au anunţat la unison că se opun memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional, luni, Uniunea Generală a Industriaşilor din România "UGIR 1903" şi Confederaţia Patronală din Industria României, CONPIROM, care au câte un vot în CES, au anunţat că nu mai sunt de acord cu forma actuală a documentului.
Cele două confederaţii au decis să se abţină ,marti, de la vot în Consiliul Economic şi Social, considerând că nu este problema lor să decidă reducerea salariilor din sectorul public şi a pensiilor.
Cezar Corâci, preşedinte al "UGIR 1903":" Credem că măsuri de austeritate nu pot fi adoptate fără o largă susţinere, pentru că grevele şi manifestaţiile nu vor face decât să agraveze criza economică. Ne abţinem, dacă este vorba numai de scrisoarea de intenţie. Dacă Guvernul va veni, într-adevăr, cu legea de asumare a răspunderii, cu măsuri active care şi în acea parte vor exista şi restricţii bugetare, atunci vom analiza scrisoarea şi s-ar putea să susţinem un pachet, dar un pachet în care să credem că va aduce la relansarea economiei româneşti."
Pe de altă parte, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România, care deţine 12 voturi în CES, a anunţat că a adoptat prin vot, în unanimitate, în cadrul Consiliului Preşedinţilor, o poziţie comună privind acordul cu FMI şi s-a prezentat în faţa Guvernului cu soluţii economice concrete, din care o parte au fost acceptate.
Alianţa Confederaţiei Patronale mai afirmă că această poziţie unitară a convins Guvernul să adopte un număr de opt măsuri reale de creştere a veniturilor şi de reducere a cheltuielilor publice.