Program de guvernare: România va trebui să aibă o creştere economică de peste 3% până la finalul anului
România va trebui să aibă o creştere economică de peste 3% până la finalul anului, iar inflaţia ar trebui să fie de 8% a declarat premierul desemnat, social-democratul Marcel Ciolacu.
Articol de Alina Stănuţă, 14 Iunie 2023, 07:56
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, ieri, pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru funcţia de premier, după consultările pe care le-a avut cu partidele parlamentare.
În urma unor negocieri politice intense, a unor şedinţe şi discuţii, prim-ministrul desemnat a depus aseară, la parlament, programul de guvernare şi lista miniştrilor propuşi în noul executiv.
Pe lista înaintată de Marcel Ciolacu se regăsesc doar social-democraţi şi liberali, iar, conform calendarului stabilit de parlament, în această dimineaţă va începe audierea candidaţilor.
România va trebui să aibă o creştere economică de peste 3% până la finalul anului, iar inflaţia ar trebui să fie de 8% spunea premierul desemnat, social-democratul Marcel Ciolacu.
Acesta a prezentat principalele direcţii ale programului de guvernare şi lista cu miniştrii social-democraţi şi a menţionat că PSD propune un plan cu cinci mari obiective.
Marcel Ciolacu: Rezolvarea, odată pentru totdeauna, a problemei pensiilor speciale şi adoptarea noii legi privind salarizarea unitară, stoparea creşterii preţurilor, refacerea puterii de cumpărare, dezvoltarea sistemelor publice de educaţie şi sănătate. Principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecaţi să se întoarcă în ţară: crearea de locuri de muncă, mai multe şi mai bine plătite.
Parteneri de guvernare, liberalii au votat şi ei lista cu propriii miniştri care vor face parte din cabinetul condus de Marcel Ciolacu. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, arăta că împreună cu social-democraţii au ca prioritate dezvoltarea ţării.
Nicolae Ciucă: Ne-am asumat să asigurăm stabilitatea şi trecerea prin criză şi am văzut că se poate realiza şi creştere economică. Din acest moment în care s-a realizat această rocadă la guvernare, este datoria noastră, a celor din Partidul Naţional Liberal, a celor din Partidul Social Democrat, să vizăm obiective şi să ne asumăm obiective care într-adevăr să dezvolte această ţară şi în aşa fel încât să crească veniturile cetăţenilor, să reducem, încă o dată, aceste diferenţe care există între cetăţenii din România şi cetăţenii din Uniunea Europeană.
Până la depunerea la parlament a programului de guvernare şi a listei cu propunerile de miniştri şi la finalul unei zile lungi, UDMR a sperat că va face parte din formula de guvernare, după ce au existat discuţii tensionate în privinţa portofoliilor care ar fi trebuit să revină UDMR.
Kelemen Hunor, liderul UDMR: În acest moment, aici lucrurile sigur se opresc, fiindcă pur şi simplu nu am reuşit să ajungem la un consens. Regret enorm de mult, am arătat, dincolo de seriozitate, dincolo de profesionalism, dincolo de responsabilitate, şi flexibilitatea necesară, dar la impuse nu se poate lucra.
Audierile candidaţilor pentru funcţiile de miniştri vor începe în această dimineaţă, iar plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru votul de învestitură al noului guvern condus de Marcel Ciolacu ar putea avea loc joi.