Prognozele care indică un curs de cinci lei pentru un euro, "eronate"
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că la Banca Naţională, "ochii sunt deja aţintiţi la raportul dintre leu şi dolar".
Articol de Iulian Olescu, 06 Iunie 2012, 08:29
Prognozele care indică un curs de cinci lei pentru un euro, în condiţiile agravării crizei din Grecia, sunt eronate - declară guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
El a sugerat că Banca Centrală nu va permite un astfel de nivel care ar afecta puternic economia.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat faptul că cei care văd ca sigură deprecierea monedei naţionale până la un nivel de curs de cinci lei pentru un euro, în cazul în care situaţia legată de Grecia s-ar agrava, riscă făcând astfel de prognoze.
El a precizat că, spre deosebire de perioada 2007 - 2008, când euro se aprecia faţă de dolar, iar raportul era de 1,5 dolari pentru un euro, în prezent tendinţa este total opusă, iar acest lucru ar trebui luat în calcul când se face o apreciere legată de evoluţia cursului leului.
"Cred că riscă cei care vorbesc despre o prognoză aproape firească a cursului spre 5 lei - am dat o cifră, presa de astăzi este plină - 5 lei pe euro dacă se întâmplă ceva în Grecia. Păi, dacă se întâmplă ceva în Grecia, să mă scuzaţi, s-ar duce spre 1,1, poate chiar spre 1. Credeţi că aici, la Banca Naţională, ochii nu sunt deja aţintiţi la raportul dintre leu şi dolar? În mod firesc suntem aţintiţi pe el. Deci, aş spune că o asemenea prognoză suferă, ca să fiu delicat. Dacă n-aş fi delicat, aş spune că suferă rău, că nu introduce un element esenţial - deosebirea clară între 2007-2008 faţă de 2011-2012", a spus Isărescu.
Viceguvernatorul Băncii Centrale, Cristian Popa, a completat explicaţia dat de Mugur Isărescu.
"Dacă ar fi o ieşire, ca scenariu cu probabilitate limitată de ieşire dezordonată a Greciei din zona euro, în primul rând faţă de dolar ar fi afectat euro, deci faţă de o monedă care ea însăşi s-ar deprecia, leul ar avea un potenţial mai limitat de modificare. eporter: Cristian Popa a mai precizat că, în opinia sa, în acest moment, cursul de schimb al leului este foare aproape de poziţia de echilibru, dar că Banca Naţională este pregătită să intervină dacă va fi nevoie pentru a împiedica o volatilitate excesivă a cursului", a spus Popa.