"Prognoza pentru 2011 este de creştere economică"
Până la prezentarea datelor concrete, la finalul misiunii, şeful delegaţiei, Jeffrey Franks, a transmis deja o serie de mesaje cu privire la perspectivele şi starea economiei româneşti.
Articol de Cristina Ghioca, 29 Octombrie 2010, 15:35
Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că prognoza pentru 2011 este de creştere a economiei româneşti, nu de continuare a recesiunii.
"Prognoza pentru anul viitor este de creştere. Cifrele vă vor fi prezentate la finalul vizitei, deoarece încă lucrăm la ele, dar vă pot spune cu încredere că cifra va fi pozitivă şi că nu ne aşteptăm la recesiune în 2011. Cifra va fi relativ apropiată de prognoza comunicată anterior", susţine Jeffrey Franks.
FMI a avertizat guvernul că va depăşi ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor dacă va introduce pachetul de măsuri ce vizează scăderea cotei unice, a cotei de asigurări sociale şi majorarea salariului minim peste 700 de lei.
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat, în exclusivitate pentru România Actualităţi:
"Consiliul Naţional consideră că poziţia Fondului Monetar Internaţional este justificată, însă numai parţial. Noi considerăm că este justificată în ceea ce priveşte mărirea salariului minim, pentru că nu poţi, în condiţiile în care n-a crescut productivitatea, în care avem firme care se confruntă cu situaţii foarte grele, să impui un salariu minim. Deci, asta e clar că are dreptate."
"În ceea ce priveşte însă măsurile de stimulare prin reducerea fiscalităţii, noi considerăm că aici nu mai are dreptate. Măsurile propuse pentru reducerea fiscalităţii, dacă se aplică aşa cum au fost ele concepute, sunt substanţiale şi noi considerăm că n-ar avea efect negativ asupra bugetului statului, pentru că, paralel cu reducerea fiscalităţii procentuale, s-ar mări baza de impozitare şi s-ar compensa", a declarat acesta.
Şi liderii coaliţiei au propus Fondului Monetar Internaţional, la începutul acestei săptămâni, alături de scăderea contribuţiilor sociale - de la 44 la sută la 41 la sută - şi reducerea cotei unice de impozitare - de la 16 la sută la 12 la sută - şi creşterea salariului minim - de la 600 de lei la 700 de lei.
Modificarea Ordonanţei de Urgenţă privind eliminarea unor comisioane la contractele de credit ale populaţiei va reprezenta o condiţionalitate pentru eliberarea următoarei tranşe din acordul stand-by, după cum a declarat şeful misiunii FMI în România: "Trebuie să avem o Ordonanţă satisfăcătoare sau nu vom putea continua. Şi nu este numai opinia noastră, ci şi a Comisiei Europene."
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au susţinut, în această săptămână, în faţa delegaţiei Fondului Monetar, că aplicarea Ordonanţei 50 la creditele în derulare nu va distorsiona relaţia client-bancă şi au transmis oficialilor Comisiei Europene că actul normativ respectă legislaţia comunitară.
Modificarea Ordonanţei 50, care vizează creditele, rezolvarea problemelor financiare pe care le au companiile monitorizate sau menţinerea unui nivel limitat al eventualelor majorări salariale în 2011 sunt printre punctele care se desprind după cele două săptămâni în care delegaţia Fondului Monetar Internaţional s-a întânit la Bucureşti cu autorităţi, patroni sau politicieni.