Profesorii și agricultorii ies in stradă
Bugetarii protestează, nemulțumiți de reducerea drastică a veniturilor și cerând un program coerent de politici agricole și subvenționarea motorinei folosite în agricultură.
Articol de Politica Romaneasca, 11 Mai 2010, 10:30
Marți vor protesta în fața guvernului profesorii și agricultorii. Primii vor iesi în stradă de la ora 10:30, find nemulțumiți de reducerea drastică a veniturilor, iar ceilalți de la ora 12:00, cerând un program coerent de politici agricole și subvenționarea motorinei folosite în agriculturã.
Studenții au început protestele în marile centre universitare încă de iluni și intenționează să le continue toată săptămâna.
În fața Ministerului Educației, aproape 300 de studenți au cerut, ieri, burse mai mari și o serie de modificãri la legea educației.
Studenții au luat aceastã decizie în semn de nemulțumire față de proiectul legii Educației, dar și față de refuzul ministrului educației, susțin studenții, de a semna un protocol privind majorarea burselor și creșterea bugetului pentru tabere.
Președintele Uniunii Nationale a Studenților din România,Ion Poenaru: “Protocolul pe care nu l-am semnat nici în ziua de astăzi, legea educației, avem peste 30 de articole pe care dorim să le modificăm, nimeni nu ne ia în seamă decât când scoatem studenții în stradă. De la ultima întâlnire cu domnul ministru, când am avut acel protocol, au trecut 50 de zile.”
Secretarul de stat Andrei Kiraly a declarat că la această dată, locul studenților nu este în stradă, ci în bănci, având în vedere că urmează sesiunea.
El i-a invitat totuși pe studenți la discuții, dar a fost refuzat de liderul acestora care a spus că așteaptă o invitație oficială în acest sens.
Sindicatele s-au unit pentru un pogram comun de proteste
Marile confederații sindicale nu pot accepta măsurile de austeritate anunțate de autorități și au stabilit deja un calendar comun de proteste.
De miercuri și până marțea viitoarea vor fi pichetate sediile guvernului și președenției, iar pe 19 mai sindicaliștii se vor reuni într-un mare miting la București.
Pichetarea se va desfășura pe trotuarul din fața Parcului Izvor (vis-a-vis de Palatul Parlamentului, intrarea dinspre parcul Izvor), acțiunile similare urmând să fie organizate și în zilele de 12, 13, 18, 19 și 20 mai, în același interval orar.
Ei au decis să înceapă pichetarea guvernului chiar de astăzi, iar dacă după trei zile de protest nu vor obține nimic, vor ieșii din nou în stradă săptămâna viitoare.
Studenții continuă seria pichetărilor, începutã ieri, în toate marile centre universitare.
La manifestație vor participa, zilnic, circa 200 de persoane din municipiul București și din țară, salariați din învățământ.
Sindicaliștii protestează față de intenția Guvernului de a reduce salariile în sectorul bugetar cu 25 la sută începând cu data de 1 iunie 2010, măsura care va avea efecte devastatoare asupra salariaților din învățământ, față de faptul că proiectul Legii Educației Naționale propus de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului Guvernului României, însușit de acesta și transmis spre adoptare Parlamentului. Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va genera, de asemenea, restrângeri de activitate.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți cã veniturile salariale, în special cele ale personalului didactic auxiliar și nedidactic, s-au diminuat, din cauza sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plății unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiții legale, cã prin O.G. nr. 114/2009 vor fi reduse circa 15.000 de posturi din învățământul preuniversitar, începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus circa 18.000 de posturi.
Traian Băsescu și Emil Boc se întâlnesc, marți, cu parlamentarii și sindicaliștii
Președintele Traian Bãsescu și premierul Emil Boc se vor întâlni, marți dimineață, Palatul Parlamentului, cu reprezentanți ai partidelor și grupurilor politice parlamentare, precum și cu reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, informeazã Biroul de Presã al Executivului.
Șeful statului și cel al Executivului au avut și luni, tot la Parlament, o întrevedere cu arcul guvernamental, pe tema pachetului de măsuri economice impuse în contextul acordului României cu FMI.
La întâlnirea de luni au fost prezenți, de asemenea, vicepremierul Marko Bela, precum și miniștrii Sebastian Vlãdescu, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Elena Udrea, Mihai Șeitan, Daniel Funeriu, Gabriel Oprea, Cseke Attila, Laszlo Borbely, Cătălin Predoiu.