Profesorii protestează de Ziua Educaţiei
De Ziua Mondială a Educaţiei, trei federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar organizează în Capitală marşuri de protest.
Articol de Cristina Iliescu, 05 Octombrie 2010, 09:26
Sindicaliştii din Educaţie sunt nemulţumiţi de scăderea salariilor, de reducerile de personal, precum şi de desfiinţarea unor şcoli din mediul rural.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că posturile au fost reduse din cauza scăderii numărului de copii, iar comasarea unor unităţi şcolare a fost decisă în urma unor analize temeinice ale inspectoratelor judeţene.
Sindicaliştii de la Federaţia Sindicatelor Libere vor protesta în faţa Guvernului, iar cei de la Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia "Spiru Haret" , în faţa Preşedinţiei.
Gheorghe Isvoranu a prezentat şi motivele pentru care sindicaliştii au decis să protesteze în faţa Palatului Cotroceni, şi nu în altă parte.
"Îl organizăm acolo, întrucât noi conisderăm că tot ce s-a întâmplat şi se întâmplă rău în România în momentul de faţă îşi are ca origine Cotroceniul. eporter: În opinia sindicaliştilor afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ însă, guvernul este responsabil pentru toate problemele din învăţământ. urel Cornea, preşedintele federaţiei: Nu am primit invitaţia de a participa acolo. Noi am considerat că este firesc ca toate nemulţumirile noastre să le adresăm Guvernului României, iar simbolul acesta este Piaţa Victoriei, unde se află sediul, după cum ştiţi, al Guvernului României", susţine Isvoranu.
În opinia sindicaliştilor afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ însă, Guvernul este responsabil pentru toate problemele din învăţământ.
"Nu am primit invitaţia de a participa acolo. Noi am considerat că este firesc ca toate nemulţumirile noastre să le adresăm Guvernului Românâiei, iar simbolul acesta este Piaţa Victoriei, unde se află sediul, după cum ştiţi, al Guvernului României", a spus Aurel Cornea, preşedintele federaţiei.
Federaţia Educatiei Naţionale susţine la această dată că unele inspectorate şcolare judeţene exercită presiuni asupra cadrelor didactice care şi-au anunţat intenţia de participare la proteste.
"Suntem puşi în faţa unor abuzuri din partea inspectorilor generali, care încearcă prin diferite metode să împiedice participarea colegilor noştri din ţară la aceste acţiuni. Este revoltător şi ilegal", a spus Constantin Ciosu, preşedintele FEN.
Secretarul de stat Oana Badea apreciază că asemenea acţiuni de intimidare nu se justifică.
"Întâi de toate, când se face o astfel de afirmaţie trebuie să fie probată. Ziua de 5 octombrie este ziua în care am consimţit, prin contractul la nivel naţional, să se facă activităţi dedicate educaţiei. Şi atunci, nu ar exista niciun temei pentru un inspectorat să fie pus în situaţia în care să exercite ştiu eu ce fel de presiuni; în niciun caz", a declarat Oana Badea.
Elevii vor putea merge la cursuri, sau vor sta acasă, după cum a decis fiecare unitate şcolară.
Protestele paralizează traficul
Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat că, din cauza marşurilor de protest anunţate de sindicaliştii din Educaţie, traficul rutier va fi restricţionat ,marţi, în zona palatelor Victoria şi Cotroceni.
Traficul rutier va fi restricţionat în Capitală, pe sectorul Victoriei - Romană - Universitate, precum şi pe Şos. Kiseleff - Arcul de Triumf, din cauza mitingului de protest anunţat de sindicalişti.
Între orele 9:30-14:00, circulaţia va fi restricţionată pe breteaua de legătură dintre str. Paris şi Şos. Kiseleff, pe Şos. Kiseleff, între str. arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, progresiv, câte o bandă de circulaţie, începând cu ora 10:30, în funcţie de numărul de participanţi; între orele 12:30-15:00, pe traseul Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Piaţa George Enescu - str. Dem. I. Dobrescu şi străzile care acced la traseu.