Procurorii şi judecătorii "trebuie să fie cu adevărat" independenţi
Premierul Ponta a transmis membrilor Secţiei pentru procurori a CSM că "procurorii trebuie să fie independenţi, să nu mai existe control ierarhic şi că Guvernul şi politicul nu se implică în niciun fel în alegerile Consiliului".
Articol de Flori Doman, 22 Ianuarie 2013, 13:16
Primul ministru Victor Ponta a afirmat, marţi, că procurorii şi judecătorii trebuie să fie, în viitor, cu adevărat independenţi şi a precizat că Executivul nu s-a implicat în niciun fel în alegerea structurilor de conducere a acestora.
''În viitor trebuie să fie cu adevărat independenţi. Faptul că se supun ierarhic (...) sunt lucruri pe care trebuie să le înlăturăm'', a subliniat Ponta.
Şeful Guvernului a spus că a fost invitat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a discuta câteva probleme privind situaţia actuală.
El a susţinut că în primul rând a dorit să transmită că Guvernul şi politicul nu doresc să se implice în alegerile din CSM, pentru că judecătorii şi procurorii ştiu mai bine ce au de făcut şi răspund în faţa colegilor lor pentru deciziile pe care le iau.
"Eu am venit să spun un singur lucru: Guvernul şi, sigur, vorbesc şi ca lider politic, nu ne implicăm în niciun fel, nici nu vrem să îi ajutăm, nici nu vrem să îi încurcăm, ştiu ei mai bine ce au de făcut şi sunt responsabili în faţa propriilor colegi, judecători şi procurori, de ceea ce au de făcut în calitate de membri ai CSM", a spus Ponta, la ieşirea de la CSM.
Totodată, premierul a subliniat că al doilea mesaj pe care l-a transmis în şedinţa Secţiei pentru procurori a fost poziţia lui ca premier şi lider politic vizavi de statutul procurorilor. El a susţinut că acesta a fost de fapt principalul motiv pentru care a venit marţi la CSM.
Premierul a adăugat că poziţia pe care a exprimat-o şi pe care şi-o asumă este aceea că procurorii trebuie să fie cu adevărat independenţi, aşa cum sunt şi judecătorii.
"Decizia va aparţine numai şi numai Parlamentului, la momentul revizuirii Constituţiei, dar eu am o poziţie foarte clară, şi anume aceea că procurorii trebuie să rămână magistraţi, dar procurorii, în viitor, dacă suntem cu toţii de acord şi schimbăm Constituţia, procurorii trebuie să fie cu adevărat independenţi, aşa cum sunt şi judecătorii", a precizat Ponta.
Victor Ponta a mai spus că distincţia trebuie să fie foarte clară între justiţia înfăptuită de judecători, procurori şi zona politică.
Pivniceru declanşează o nouă procedură privind procurorul general şi şeful DNA
De asemenea, şeful Executivului a mai anunţat că ministrul Justiţiei va declanşa o nouă procedură de numire a procurorului şef şi a celui de la DNA.
"Am discutat ca, în urma respingerii celor două propuneri pentru procurorul şef şi cel al DNA, ministrul Justiţiei va declanşa o nouă procedură. Am cerut ca în această nouă procedură să pornim nu cu ideea de a ne sabota unii pe alţii, ci cu ideea ca procedura să fie transparentă, aşa cum a fost şi cea anterioară, iar candidaţii să se înscrie liberi", a mai declarat premierul Victor Ponta, după şedinţa CSM.
La rândul dău, şi Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a afirmat, marţi, la sediul CSM, că va declanşa în cursul săptămânii viitoare noua procedură pentru nominalizarea procurorului general şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Ea a ţinut să sublinieze că întrucât procedurii anterioare i s-a reproşat lipsa de transparenţă, la viitoarea procedură va permite prezenţa televiziunilor.
"Dacă transparenţa a însemnat prezenţa televiziunilor, o vom face în prezenţa televiziunilor şi cu aceasta periplul procedural s-a încheiat", a menţionat Pivniceru.