Procurorii cer pedeapasa cu închisoare pentru Voiculescu
Procurorii cer închisoare cu executare pentru Dan Voiculescu, în dosarul privatizării ICA. Aceştia mai cer şi sechestru pe averea lui Voiculescu.
Articol de Flori Doman, 29 August 2013, 14:28
UPDATE Tribunalul Bucureşti se va pronunţa peste două săptămâni în dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.
Decizia a fost anunţată de instanţă la termenul de joi.
Procurorii cer condamnarea liderului conservator Dan Voiculescu la o pedeapsă cu executare şi reţinerea sumelor obţinute din săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.
Prejudiciul calculat de anchetatori depăşeşte 60 de milioane de euro.
Oamenii legii au apreciat când el şi-a dat demisia succesiv din Parlament, că ar fi recurs la acest gest pentru a tergiversa încheierea procesului şi a interveni fenomenul prescripţiei.
De altfel, avocaţii şi procuroul de şedinţă au şi cerut instanţei constatarea prescripţiei pentru una dintre cele două fapte de care este acuzat Dan Voiculescu.
Avocatul lui Dan Voiculescu şi-a început pledoaria arătând că "nu există nicio singură probă, directă sau indirectă, pentru fapta de folosire a influenţei".
"Infracţiunea nu se poate face printr-o inacţiune, trebuie să existe o faptă materială concretă care generează o acţiune directă", a arătat avocatul în faţa instanţei.
Tribunalul Bucureşti a audiat joi doi martori. Instanţa a anunţat deja că va amâna pronunţarea.
Voiculescu: Eu nu pot să îmi spăl proprii mei bani
În 28 mai, Dan Voiculescu declara, la Tribunalul Bucureşti, că procurorii susţin faptul că el ar fi influenţat telepatic conducerea ICA să facă ilegalităţi, precizând că în rechizitoriu apar "poveşti" fără legătură cu el.
"Infracţiunea de spălare de bani este un nonsens, pentru că eu nu pot să îmi spăl proprii mei bani. Toate veniturile mele legale erau în bănci. Nu am avut niciun amestec în procesul de privatizare. Tratativele, negocierile, licitaţia, nu am avut cunostinţă de ele. Sunt nevinovat. Nu am fost implicat în procesul de privatizare", a spus Voiculescu.
Fondatorul PC a mai spus că "un lucru" din rechizitoriu reprezintă, pentru el, "un semn de întrebare", şi anume acela că "singura cale" prin care el ar fi putut "influenţa membri de partid, Agenţia Domeniilor Statului şi pe cei din ICA era prin telepatie".
La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro
Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".