Procurorii cer Guvernului să le fie clarificat statutul
Procurorii cer Guvernului să le fie clarificat statutul, în urma tensiunilor declanşate de alegerea ca preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii a unui procuror, şi nu a unui judecător.
Articol de Diana Surdu, 11 Ianuarie 2013, 18:32
Guvernul va primi luni o solicitare oficială în urma întâlnirii de vineri a conducerii Parchetului General, la care au participat procurori şefi din ţară, membrii Secţiei de procurori ai CSM şi procurorii şefi ai DIICOT.
Procurorii au semnat o declaraţie potrivit căreia statutul procurorilor în România este clar definit în Constituţie şi în legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Şeful CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală, a precizat, pentru postul nostru de radio, că există o prevedere în programul de guvernare potrivit căreia se va clarifica statutul procurorilor, care, în opinia corupului profesional, este destul de clar, fiind deja reglementat.
"Declaraţiile sunt contradictorii. Vedeţi, avem un comunicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, urmat de o serie de declaraţii care sunt mai puţin clare decât comunicatul, venite din aceeaşi zonă a Ministerului Justiţiei, şi, atunci, procurorii din România vor să ştie exact ce înseamnă această sintagmă din programul de guvernare, ce înţelege guvernul prin clarificarea statutului, respectiv vrem să ni se confirme faptul că se doreşte menţinerea statutului de magistrat al procurorului", a afirmat Oana Schmidt-Hăineală.
Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, a declarat, într-un interviu pentru Digi TV, că nu este de acord ca procurorii să facă parte din executiv deoarece s-ar putea ajunge ca oamenii politici să decidă ce dosare ajung în instanţă.
Recent, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a organizat o consultare a procurorilor din toată ţară în legătură cu alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii, iar din 1.982 de respondenţi, 92% susţin alegerea unui procuror ca preşedinte al CSM.
Potrivit Parchetului General, "în urma acestui demers, 92% din cei 1.982 procurori consultaţi şi-au însuşit următoarea declaraţie: luările de poziţii publice din partea unor asociaţii profesionale ale magistraţilor şi a unor persoane publice ce pun în discuţie statutul procurorului în România şi apartenenţa la corpul magistraţilor ca urmare a rezultatului alegerilor noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4.01.2013 sunt de natură să provoace îngrijorarea membrilor acestei profesii''.