Procedura în cazul declanșării alegerilor anticipate
Pentru a se ajunge la anticipate, Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier, în termen de 60 de zile de la prima solicitare.
Articol de Radiojurnal, 07 Februarie 2020, 10:22
Premierul desemnat, Ludovic Orban, are termen 10 zile pentru a veni cu echipa de miniştri în Parlament şi pentru a obţine votul de învestitură.
Pentru a se ajunge la anticipate, Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier, în termen de 60 de zile de la prima solicitare, spune Legea fundamentală.
Profesorul de drept constituţional , Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, invitat în această dimineaţă la Radio România Actualităţi, a explicat: Cu şase luni înainte de data alegerilor nu se mai poate face nimic. Ca urmare, până în iunie, dacă nu s-a întâmplat nimic, nu se mai poate întâmpla absolut nimic de acum încolo, că aşa spune Constituţia. În ultimele şase luni nu se mai pot face asemenea alegeri. Asemenea alegeri sunt alegeri care nu sunt realizate la termen, ci sunt realizate anterior, după ce, şi numai atunci, după ce preşedintele constată că n-a reuşit de cel puţin două ori în termen de 60 de zile să stabilească un guvern împreună cu Parlamentul, pentru că Parlamentul l-a respins. Ca urmare, sigur că acum se pune problema dacă aceste alegeri pot fi făcute, pentru că, până la urmă, Parlamentul poate să jongleze cu propunerea pe care o face preşedintele. În sensul că poate să n-o bage în seamă, poate s-o respingă, a doua oară poate s-o admită şi apoi să destituie guvernul şi şase luni să rămână pur şi simplu guvernul ca acum, interimar şi care să realizeze numai chestiuni urgente, nu neapărat emiterea de acte normative şi aşa mai departe.