Problemele de securitate, în analiza CSAT
CSAT va analiza consecinţele pentru România ale deciziilor luate la recentul summit NATO din Polonia, dar şi ultimele evoluţii cu impact asupra securităţii României.
Articol de Carmen Gavrilă, 26 Iulie 2016, 09:41
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte, astăzi, la Palatul Cotroceni, pentru a analiza - potrivit unui comunicat oficial - consecinţele pentru România ale deciziilor luate de la recent încheiatul summit NATO din Polonia.
Membrii CSAT ar putea discuta şi despre ultimele evoluţii cu impact asupra securităţii ţării noastre, sau a organizaţiilor internaţionale din care facem parte, precum şi situaţia din Turcia sau acţiunile teroriste din Franţa şi Germania.
În prezent, România urmăreşte aplicarea deciziilor de la summitul de la Varşovia, în special măsurile de consolidare a prezenţei NATO în zona noastră de interes, adică partea sudică a flancului estic şi Marea Neagră.
Problema este că evenimentele din Turcia riscă să schimbe ecuaţia geopolitică a regiunii, după ce preşedintele turc s-a arătat dezamăgit de Occident şi vrea, în schimb, o nouă alianţă cu Rusia şi Iranul, aşa că cel mai probabil evoluţiile din Turcia vor fi ele pe agenda CSAT, asta pentru că, de exemplu, o Turcie care vrea alianţă cu Iranul devine un membru NATO cu o poziţie delicată, de vreme ce scutul antirachetă, cu elemente şi în România, este destinat apărării de ameninţări balistice tocmai din Iran.
Turcia este acum un motiv de îngrijorare şi pentru că date fiind epurările masive din armata sa, a doua din NATO, forţele militare ale Ankarei rămân fără mulţi militari şi ofiţeri cu experienţă şi antrenamente în exerciţii comune ale NATO şi asta tocmai în momentul în care a crescut presiunea ofensivă asupra nucleelor organizaţiei teroriste DAESH, aşa-zisul Stat Islamic din Siria şi Irak.