Probleme la zi: Drepturile românilor care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie trebuie respectate
România trebuie să se asigure că drepturile românilor care lucrează şi trăiesc în Marea Britanie vor fi respectate şi după Brexit, afirmă preşedintele Comisiei de Afaceri Europene, senatorul PSD Gabriela Creţu.
Articol de Radiojurnal, 28 Februarie 2017, 08:25
Ţara noastră trebuie să se asigure că drepturile românilor care lucrează şi trăiesc în Marea Britanie vor fi respectate şi după Brexit - afirmă preşedintele Comisiei de Afaceri Europene, senatorul PSD Gabriela Creţu.
Invitată la Radio România Actualităţi, în emisiunea "Probleme la zi", ea a precizat că în Parlament s-au stabilit limite clare de acceptare a unor schimbări de atitudine şi tratament, dar negocierile cu Londra trebuie purtate de întregul bloc comunitar:
"Cum facem noi să menţinem selectarea acelora care ne folosesc şi ne trebuie, cu studii care acoperă anumite deficite de pe piaţa noastră a muncii şi cum să facem să limităm accesul celorlalţi? Ori diferenţa era că atâta vreme cât ţara era membră a Uniunii Europene, trebuia, prin tratate, să recunoască aceleaşi drepturi tuturor, inclusiv drepturi politice. Cea mai capacitate de negociere avem dacă negociem toţi 27 la un loc", a spus ea.
La rândul său, europarlamentarul PNL Theodor Stolojan a observat că între Londra şi Bruxelles există proiecte care trebuie să continue.
Stolojan a mai spus că piaţa muncii din Regatul Unit are şi va avea nevoie de forţă de muncă din ţările europene şi după Brexit.
"Este limpede că atât Marea Britanie, cât şi Uniunea Europeană, fără Marea Britanie, sunt parteneri economici foarte importanţi, atât în ce priveşte comerţul de mărfuri, servicii, cât şi în ce priveşte circulaţia forţei de muncă, pentru că Marea Britanie are nevoie de forţă de muncă. Marea Britanie are circa 1,2 milioane de britanici care lucrează în restul ţărilor din Uniunea Europeană, în timp ce Marea Britanie, la rândul ei, găzduieşte cam 3,5 milioane de cetăţeni din celelalte state membre ale Uniunii Europene", a subliniat Stolojan.
Potrivit statisticilor, unul din zece angajaţi ai sistemului sanitar britanic provine din celelalte state europene.