Probleme în zona transnistreană la referendumul din Republica Moldova
Alegătorii din Republica Moldova se pronunţă duminică prin referendum dacă sunt sau nu de acord cu desemnarea prin vot directă a şefului statului, şi nu de către Parlament, aşa cum este în prezent.
Articol de Lina Grâu, 05 Septembrie 2010, 17:53
Secţiile de votare amenajate pentru votul la referendumul din Republica Moldova s-au deschis de la ora 7:00, iar pentru validarea rezultatelor referendumului este necesară prezenţa la urne a unei treimi din alegători.
Republica Moldova nu mai are un preşedinte cu puteri depline de un an şi jumătate, timp în care au fost dizolvate două Parlamente.
Alianţa pentru Integrare, aflată la guvernare, la Chişinău, speră că referendumul de duminică va duce la modificarea Constituţiei şi va pune capăt impasului instuţional în care se află ţara.
Comuniştii, în schimb, cer boicotarea consultării.
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au votat chiar în dimineaţa zilei de azi şi au îndemnat şi cetăţenii să vin la urne.
Mihai Ghimpu, preşedintele interimar, preşedinte al Partidului Liberal, speră ca reprezentanţii comuniştilor să aibă un eşec.
"Am votat pentru stabilitate politică. Astăzi comuniştii o să aibă un eşec ca niciodată. Astăzi o să se convingă că toată politica lor este departe de interesele cetăţeanului, statului", a spus Mihai Ghimpu.
Votul, blocat în zona transnistreană
Vicepreşedintele formaţiunii politice Mişcarea Acţiunea Europeană, Alexandru Gorgan, a fost reţinut de miliţiile transnistrene, în stânga Nistrului, în apropierea oraşului Tighina, când se deplasa la secţia de votare.
Alexandru Gorgan a fost amendat şi expulzat din regiunea separatistă.
În regiunea transnistreană, procesul de votare a fost blocat este blocat de forţele de ordine ale republicii separatiste.
Secţia de votare din localitatea Corjova, de pe malul stâng al Nistrului, nu a putu fi deschisă, iar accesul către alte două secţii de votare din zonă, de la Cocieri şi Varniţa, este blocat de miliţia transnistreană.
18 % din alegători au votat până la ora 15,45
Aproape 18 la sută dintre alegătorii înscrişi pe listele de votare în Republica Moldova s-au prezentat la urne până la ora 15.45 pentru a se pronunţa asupra modalităţii de alegere a preşedintelui.
La Chişinău prezenţa a fost de 16.71 la sută, iar cea mai scăzută prezenţă s-a înregistrat în regiuna Uta Găgăuzia, unde doar 5 la sută dintre alegători au votat până la ora 15.45, informează Comisia electorală centrală din Republica Moldova.
1% prezenţă la vot până la ora 10,00
Aproximativ un procent din alegători s-au prezentat la urne până la ora 10:00 dimineaţa.
Prezenţa la votare este una redusă, dar autorităţile electorale, cât şi liderii din Alianţa pentru Integrare Europeană speră că, pe parcursul zilei, cetăţenii moldoveni vor merge în număr mare la secţiile de votare.
Pentru a fi validat referendumul, prezenţa la urne trebuie să depăşească o treime din numărul alegătorilor.
"Ziua abia începe. Eu zic că seara acestei zilei o să ne arate rezultatul final. Eu sunt optimist în acest sens. Aştept un rezultat reprezentativ, un rezultat care ar demonstra cu adevărat voinţa poporului moldovenesc", a declarat Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat.
Secretarul Comisiei Electorale Centrala, Iurie Ciocan, a declarat că serverul instituţiei a avut unele probleme în prima jumătate a zilei, astfel încât autoritatea electorală a întârziat cu prezentarea datelor privind prezenţa la scrutin.
Iurie Ciocan a precizat că aceste probleme nu vor afecta rezultatele finale.
Secţiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00, iar la ora 23:00 vor fi făcute publice primele rezultate ale referendumului.