PRO și CONTRA eliminării taxei radio-tv
Liderul PSD susține că dispariţia taxei nu are de ce să afecteze independenţa posturilor publice de radio şi televiziune, în timp ce scriitorul Matei Vișniec crede că rolul celor două instituții nu poate fi îndeplinit fără o taxă radio-tv.
Articol de Radiojurnal, 05 Noiembrie 2016, 09:18
Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că dacă preşedintele Klaus Iohannis va trimite în parlament legea de eliminare a celor peste 100 de taxe între care şi cea radio-tv va reacţiona în funcţie de motivul invocat pentru reexaminare.
Liviu Dragnea a susţinut din nou că dispariţia taxei nu are de ce să afecteze independenţa posturilor publice de radio şi televiziune, întrucât sistemul alocării bugetare ar funcţiona şi în străinătate.
"Sunt cel puţin nouă ţări din UE şi două, America şi Canada, în care taxa radio-tv nu există şi nu au probleme cu independenţa politică. În ceea ce priveşte impactul, impactul este suportabil de către bugetul de stat", a spus Liviu Dragnea.
Postul public francez, finanţat în proporţie de 90% din taxa radio-tv
Jurnalistul şi scriitorul Matei Vişniec consideră însă că rolul pe care îl au instituţiile publice de presă nu poate fi îndeplinit fără o taxă radio-tv.
El dă exemplul Franţei, ţară în care trăieşte şi care este considerată un exemplu de funcţionare a acestor servicii media.
"Eu aici, la Paris, plătesc o taxă gigantică la sfârşitul anului pentru ca radioteleviziunea franceză să poată funcţiona. Nu îmi dau seama cum ar putea funcţiona un post de radio de stat fără o taxă pentru serviciile pe care radioul le aduce cetăţeanului, serrvicii culturale, educative, fără să plătim toţi o taxă pentru radio şi televiziune", a susținut Matei Vişniec.
Postul public francez este finanţat în proporţie de 90% din taxa radio-tv, acum de 137 de euro pe an şi care de la anul va creşte.
2,5 lei pentru Radio
În România, taxa lunară pentru persoane fizice este de 6,5 lei, dintre care 4 pentru TVR şi 2,5 pentru Radio.
Parlamentul a adoptat luna trecută eliminarea acesteia, alături de alte 100 de taxe, iar acum legea se află la preşedinte, care va decida dacă o va promulga sau nu.
Şeful statului a anunţat că înainte de a lua o decizie va organiza cel puţibn o dezbatere publică cu societatea cvilă şi cu jurnalişti.