Pro Democraţia: Legea privind votul obligatoriu, neconstituţională
Asociaţia Pro Democraţia susţine că Legea adoptată tacit de Senat privind obligativitatea votului este neconstituţională.
Articol de Alina Bordeiaşu, 18 Aprilie 2012, 16:44
Asociaţia Pro Democraţia invocă, într-un comunicat de presă, articolul 36 din Constituţia României, care prevede că cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv şi nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.
În opinia APD, potrivit noilor abordări civice, orice drept este însoţit de o obligaţie, iar participarea cetăţenilor la alegerile publice nu trebuie înţeleasă în cheia competenţelor cetăţeanului faţă de legislaţie şi a supunerii faţă de aceasta din urmă.
"Considerăm că varianta legii adoptate de Senatul României stimulează mai degrabă cunoaşterea legii şi a sancţiunilor asociate acesteia - aplicarea de amenzi. În afară de acestea, legea nu stimulează nicio altă competenţă care să poată fi asociată cu cetăţenia activă sau participarea la viaţa comunităţii, concepte încadrate astăzi în orice discuţie privind dezvoltarea democraţiei prin stimularea participării civice", conform comunicatului de presă al Asociaţiei.
Reprezentanţii APD menţionează că ar trebui organizată o dezbatere publică în ideea creşterii participării la vot şi nu sancţionaţi alegătorii.
Totodată, ei susţin că nu sunt de acord nici cu aplicarea de amenzi pentru persoanele care absentează de la vot, întrucât procedurile nu sunt clare şi nu se cunoaşte ce instituţie ar avea dreptul să aplice aceste sancţiuni.
Săptămâna trecută, Senatul României a adoptat, în mod tacit, o propunere legislativă care introduce votul obligatoriu pentru cetăţenii români şi care prevede sancţiuni drastice pentru cetăţenii care absentează de la vot.
Drept primă măsură, legea prevede amenzi în cuantum de 1.000 de lei.
A doua abatere este urmată de tăierea indemnizaţiilor şi ajutoarelor acordate de stat, pentru ca, în final, la a treia abatere, persoana care nu îşi exercită dreptul de vot să fie ştearsă din listele electorale.
Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.