Privatizarea pachetelor statului la companiile energetice, măsură antieconomică
Mircea Ursache (PSD) afirmă că vânzarea pachetelor minoritare ale societăţilor de importanţă strategică naţională în perioadă de criză, este o măsură "profund perdantă".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 August 2010, 13:25
Şeful Departamentului PSD pentru administrarea intereselor statului în economie, Mircea Ursache, a declarat, joi, că emiterea de către Guvern a patru hotărâri referitoare la privatizarea pachetelor minoritare ale principalelor companii energetice reprezintă un demers "inoportun şi antieconomic".
Ursache a precizat că acest lucru nu reprezintă o surpriză, având în vedere faptul că Guvernul a pregătit, în 14 aprilie, un memorandum în acest sens.
"Azi, după ce luat verde de la FMI, Guvernul încearcă să aplice prin act guvernamental un demers inoportun şi antieconomic, pentru că în plină criză niciodată nu vinzi. E ciudat ca, atunci când ştii că bursa e jos, că acţiunile sunt jos, să te apuci să vinzi, fără nicio evaluare. Evaluările transmise de PDL, prin vocea lui Videanu, sunt de inventar, sunt contabile", a spus Mircea Ursache, citat de Mediafax.
El a opinat că a vinde aceste pachete minoritare ale societăţilor de importanţă strategică naţională în perioadă de criză economică reprezintă o măsură "profund perdantă".
Ursache a mai spus că, în conformitate cu Legea privatizării 137/2002, care funcţionează în România, veniturile obţinute din privatizare trebuie să stingă datoria publică internă şi l-a acuzat, în acest sens, pe ministrul Economiei, Adriean Videanu, de faptul că vrea să schimbe legislaţia prin utilizarea acestor venituri pentru cofinanţarea proiectelor europene.
Social-democratul a criticat şi faptul că această privatizare a pachetelor minoritare se face de către două comisii de privatizare şi printr-un intermediar.
"Atrag atenţia asupra manierei în care se face privatizarea, prin aşa-zisele comisii. Să ne amintim câţi bani au încasat comisiile de privatizare de la Ford şi de la CEC. Mai mult, se caută un intermediar, deci statul e incapabil să se ocupe, iar onorariul acestuia e achitat de Ministerul Economiei către aceeaşi clientelă a PDL", a acuzat Ursache.
Privatizare "mascată" a Societăţii de Radiocomunicaţii
Social-democratul a atras atenţia şi asupra încercării unei "operaţiuni hilare" de privatizare "mascată" a Societăţii Române de Radiocomunicaţii.
Ursache a arătat că, în acest moment, se încearcă să se tansfere capacitatea de emisie a principalelor posturi naţionale, respectiv TVR 1 şi TVR 2, către un operator privat, în baza unui termen al Comisiei Europene, şi a arătat că România, ca şi alte state, ar trebui să solicite o derogare de la acest termen.
Guvernul a decis, miercuri, începerea procedurilor de vânzare la bursă a 9,84% din acţiunile statului la OMV Petrom (SNP), precum şi a unor pachete minoritare din acţiunile deţinute la companiile Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz, la care va derula o ofertă publică secundară iniţială.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a precizat că statul va vinde pe bursă 9,84% din acţiunile deţinute la Petrom şi câte un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, Transgaz şi Romgaz. Ofertele publice de vânzare vor fi derulate de intermediari selectaţi prin licitaţie, ţinând seama de criterii de calitate şi cost ale serviciilor.
"Sperăm ca la mijlocul lunii septembrie sa alegem brokerul, astfel ca pâna la sfârşitul anului să vindem acţiunile pe bursă", a declarat joi Adriean Videanu, după conferinţa de lansare a Strategiei Guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM, în perioada 2009-2013.
Statul îsi va menţine statutul de acţionar majoritar în cazul Transgaz si Transelectrica şi de actionar semnificativ în cazul OMV Petrom.
Un memorandum al Ministerului Economiei arată că statul îşi propune să obţină peste un miliard de euro prin vânzarea acţiunilor deţinute la mai multe companii din domeniul energetic.