Prioritatea partidelor parlamentare: moţiunea de cenzură!
Opoziţia este încrezătoare în şansele moţiunii de cenzură şi face apel şi la parlamentarii puterii să voteze "pentru" moţiune, în timp ce parlamentarii puterii sunt solidari cu Guvernul şi nu dau şanse moţiunii.
Articol de Dan Carp, 19 Octombrie 2010, 09:14
Puterea susţine că moţiunea de cenzură nu va trece pentru că partidele membre ale actualei coaliţii de guvernare sunt solidare.
De cealaltă parte, opoziţia crede că va avea câştig de cauză şi face apel la parlamentarii puterii să voteze moţiunea.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că toţi parlamentarii alianţei PSD+PC vor vota moţiunea.
El îi invită şi pe reprezentanţii partidelor din arcul guvernamental să susţină demersul opoziţiei.
"Fac un apel la oameni să le ceară celor de la PD-L să nu-şi mai bată joc de ei. Dacă au curaj, să voteze moţiunea de cenzură; dacă sunt cumpăraţi şi şantajaţi în continuare, să voteze împotrivă", a spus Victor Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, asigură că parlamentarii liberali vor susţine moţiunea de cenzură.
"Vorbim despre faptul că demisia Guvernului e cerută nu numai de noi, nu doar de sindicate, ci deja din ce în ce mai mulţi dintre români. Avem speranţe mari", a spus Crin Antonescu.
Puterea, unită în jurul Guvernului
Dacă iniţiatorii moţiunii de cenzură spun că aceasta va trece de Parlament, nu de aceeaşi părere sunt şi partidele aflate la putere.
Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, afirmă că obiectivul este de a susţine Executivul şi crede că toţi parlamentarii democrat-liberali vor şti cum să voteze.
"Coaliţia este unită, solidară şi nu va vota, va respinge categoric această moţiune", susţine Gheorghe Flutur.
UDMR va sprijini coaliţia de guvernământ în ziua votului moţiunii de cenzură.
"Noi sigur că nu putem refuza nicio invitaţie politică la o discuţie, dar precizăm de la bun început: plecăm de pe poziţia în care suntem parte a coaliţiei guvernamentale şi nu suntem în situaţia de a discuta votul împotriva noastră", a spus Vereştoy Atila.
Opoziţia a depus,luni, a doua moţiune de cenzură din acest an, moţiune care, potrivit deciziei conducerilor celor două camere parlamentare, va fi citită în plen, miercuri, 20 octombrie, şi dezbătută la 27 octombrie.
Semnatarii, respectiv parlamentarii PSD, PC şi PNL acuză Guvernul pentru actuala criză în care se află ţara şi vor ca, după eventuala cădere a Guvernului Boc, să fie format un executiv de criză, care să organizeze alegeri anticipate, în cel mult şase luni.
De asemenea, cele trei formaţiuni doresc renegocierea angajamentelor cu FMI şi Banca Mondială, şi revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor.
Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt necesare 236 de voturi, număr mai mare decât cel al parlamentarilor din formaţiunile de opoziţie.