Prinţul Paul, membru oficial al familiei regale din România
Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză prinţului Paul, care a fost recunoscut oficial membru şi moştenitor al familiei regale a României.
Articol de Alina Dobrinescu, 14 Februarie 2012, 18:05
Înstanţa supremă s-a pronunţat în favoarea prinţului Paul de România, în procesul în care acesta cere, în numele tatălui său, recunoaşterea în România a hotărârii din 1955 a unei instanţe din Lisabona, prin care Carol Mircea a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al ll-lea şi succesor al acestuia, cu toate drepturile ce decurg din aceasta.
Decizia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
În urmă cu 11 ani, prinţul Paul de România a deschis, la Tribunalul Bucureşti, procesul de exequator, adică de recunoaştere a deciziei instanţei portugheze, în care, pe lângă Carol Mircea Grigore de Hohenzollern (prin moştenitori), mai apar ca părţi regele Mihai I, regina Anna de Bourbon Parma, Monica Urdărianu (moştenitoarea Elenei Lupescu) şi Antonia de Hohenzollern.
Procesul a fost strămutat la Tribunalul Teleorman, care a decis, la sfârşitul anului 2008, să admită cererea prinţului Paul de recunoaşterea a sentinţei Tribunalului din Lisabona - Portugalia.
Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut această hotărâre printr-o decizie din 12 iulie 2010.
Prinţul Carol Mircea al României a murit în 27 ianuarie 2006, la Londra, la vârsta de 85 de ani, succesori ai acestuia fiind soţia sa şi cei doi fii, Paul şi Alexandru.
Ce spune Casa Regală
Casa Regală a României consideră că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care Carol Mircea Grigore a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al II lea nu creează niciun drept dinastic şi nici nu stabileşte apartenenţa acestuia sau a descendenţilor acestuia la Familia Regală.
Într-un comunicat dat publicităţii după pronunţarea deciziei Instanţei Supreme, Casa Regală mai precizează că Majestatea Sa Regele Mihai I, din poziţia de şef al familiei regale a României, este singurul care se poate pronunţa asupra chestiunilor dinastice şi că Mircea Carol Grigore Lambrino sau descendenţii săi nu au primit niciodată vreun titlu princiar.
Carol Mircea, decedat în 2006, a fost fiul regelui Carol al II-lea al României, născut din căsătoria nerecunoscută de Casa Regală a României cu Ioana Zizi Lambrino.
Unul dintre fiii lui Carol Mircea, prinţul Paul, a cerut încă de la începutul anilor '90 instanţelor române să accepte hotărârea din 1955 a unei instanţe din Lisabona, prin care tatăl său a fost recunoscut ca fiu legitim al regelui Carol al ll-lea şi succesor al acestuia, cu toate drepturile ce decurg din aceasta.