Prin conducta de gaz Iaşi-Ungheni, "Moldova va putea negocia mai bine cu alţi furnizori"
Pragmatismul, dorinţa de a concretiza cât mai multe dintre proiectele comune, dar şi identificarea unor noi perspective de colaborare, caracterizează pe scurt discuţiile dintre premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă.
Articol de Petruţa Obrejan, 26 August 2013, 20:31
Conducta de gaz Iaşi-Ungheni, pentru care lucrările vor fi încheiate în luna decembrie a acestui an, va permite Republicii Moldova, prin furnizarea de gaze din producţia României, să poată negocia mai bine cu alţi furnizori, spune premierul Victor Ponta.
Şeful Guvernului va participa marţi la inaugurarea noii conducte care va costa 26,49 de milioane de euro, din care şapte milioane reprezintă contribuţia financiară a UE.
Proiectul urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaze.
La Chişinău, Victor Ponta a susţinut o conferinţă de presă comună cu omologul său, Iurie Leancă.
Pragmatismul, dorinţa de a concretiza cât mai multe dintre proiectele comune, dar şi identificarea unor noi perspective de colaborare, caracterizează pe scurt discuţiile dintre premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă.
Acesta din urmă afirma că invitarea omologului său român, luni, în ajunul sărbătoririi a 22 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, nu este una întâmplătoare.
"Aşa după cum am convenit pe 9 iulie, la Bucureşti, vom continua dialogul nostru, cu aceeaşi intensitate şi cu acelaşi randament. Pe 27 august, dar acum 22 de ani în urmă, România a recunoscut independenţa Republicii Moldova fiind primul stat care a recunoscut un nou subiect al dreptului internaţional", a spus Iurie Leancă.
Inaugurarea de marţi a lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni a stat, fără îndoială, în centrul discuţiilor celor doi premieri.
Iurie Leancă a caracterizat proiectul drept unul european, nu doar un proiect de colaborare.
"În contextul lansării de mâine a acestui proiect extrem de important pentru independenţa Republicii Moldova, în mod special la securitatea energetică, sunt convins că vom reuşi să punem în aplicare toate etapele proiectului, astfel încât într-o perioadă nu foarte îndelungată de timp, acest gazoduct să fie pe deplin funcţional", a susţinut Leancă.
Ponta: România sprijină drumul european al Moldovei
Pe lângă concretizarea proiectelor aflate în discuţie, au fost analizate şi teme ce ţin de infrastructură, justiţie şi educaţie.
În acest sens, premierul Victor Ponta crede că situaţia burselor oferite tinerilor din Republica Moldova de către statul român, trebuie regândită.
"Sunt 5.000 de burse oferite de Guvernul României. Problema nu este să mărim numărul, pentru că nu le-am folosit nici pe cele 5.000, avem 2.800 de cereri pentru anul acesta. Ideea este să încercăm să diversificăm sistemul de burse, să convingem cât mai mulţi tineri din Moldova să studieze la universităţi bune din Bucureşti, eventual să se întoarcă aici, altfel în continuare cei mai bine pregătiţi tineri din Moldova şi din România, o să-i pierdem pentru ţările din Occident şi ideea este să încercăm să-i convingem să rămână în cele două ţări, să ne ajute la dezvoltarea noastră", a spus premierul Ponta.
În ceea ce priveşte drumul Republicii Moldova, premierul Victor Ponta crede că acesta este unul european, iar autorităţile de la Bucureşti sprijină fără niciun fel de reţinere şi chiar pledează pentru succesul acestui demers, inclusiv în discuţiile cu partenerii europeni.
"Guvernul României şi România, în ansamblu, sprijină fără niciun fel de reţinere şi cu toată convingerea, drumul european al Moldovei, încheierea tuturor acordurilor la Vilnius, cu UE, ridicarea vizelor. Eu ştiu, ca toţi cei din România, ştiu cât de umilitor, cât de supărător, cât de nedrept este acel sistem de vize şi ştiu cât de important a fost, în primul rând pentru moralul, pentru mândria românilor, atunci când am reuşit să nu mai fim supuşi la toate acele proceduri care ţineau de vize. Cred că Moldova merită acest lucru, cred că sunteţi cetăţeni europeni şi întotdeauna, când eşti ţinut, într-o formă sau alta, la uşă, e un sentiment de nedreptate şi vreau să fiţi convinşi de sprijinul nostru total", a susţinut şeful Executivului de la Bucureşti.
Premierul Iurie Leancă a declarat, la rândul său, că obiectivul Chişinăului este ca la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova să încheie toate acordurile de asociere cu UE şi să obţină declaraţia Comisiei Europene, că sunt întrunite toate condiţiile pentru liberalizarea vizelor.