Primii români ajunşi în Marea Britanie s-au dus "pentru a munci"
Presa de la Londra a constatat că primii români care au ajuns în Marea Britanie, în prima zi a acestui an, s-au dus pentru a munci şi nu pentru a trăi din ajutoare sociale.
Articol de Sorin Croitorescu, 02 Ianuarie 2014, 09:28
Românii şi bulgarii pot munci oriunde în Uniunea Europeană, ca urmare a ridicării complete, începând de ianuarie, a restricţiilor pe piaţa muncii în forul comunitar.
Măsura a stârnit îngrijorări, în special în Marea Britanie, care se teme că imigranţii români şi bulgari vor abuza de beneficiile sistemelor sociale.
Presa de la Londra a constatat că primii români care au ajuns în Marea Britanie, în prima zi a acestui an, s-au dus pentru a munci şi nu pentru a trăi din ajutoare sociale.
În cazul în care ar putea apărea probleme la nivel local, generate de un aflux de cetăţeni străini, comisarul european pentru muncă şi afaceri sociale, László Andor, a înaintat ca soluţie accesarea Fondului Social European şi nu crearea de bariere împotriva venirii muncitorilor.
Comisarul pentru muncă şi afaceri sociale, László Andor, precizează că deja circa trei milioane de români şi bulgari trăiesc în alte ţări membre şi este improbabilă o creştere majoră a acestui număr în urma ridicării complete a restricţiilor.
Libertatea de circulaţie a persoanelor este una dintre pietrele de temelie ale integrării europene şi pieţei unice, afirmă comisarul Andor, iar 14 milioane de europeni studiază sau muncesc în altă ţară a uniunii.
Ridicarea restricţiilor vine într-un moment în care şomajul este încă la cote înalte în multe ţări, iar despre muncitorii străini se spune adesea că vin să ia locurile de muncă localnicilor sau că vor să profite de beneficiile sociale.
Comisarul european precizează însă că studiile de specialitate demonstrează că economiile ţărilor gazdă au doar de câştigat.
Marea Britanie se afla printre cele nouă state europene care au menţinut restricţiile pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria timp de înca şapte ani de la aderarea celor doua ţări la Uniunea Europeană.