Primele date oficiale privind dosarele Panama, făcute publice
Neculae Plăiaşu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălarii Banilor a anunţat că 286 de pesoane fizice şi juridice din România au fost înregistrate în Panama.
Articol de Iulia Gherman, 13 Aprilie 2016, 07:14
Dosarele Panama au evidenţiat inechitatea de pe piaţa tranzacţiilor financiare, iar Comisia Europeană trebuie să reacţioneze - spune, într-un comunicat de presă, europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu.
El a reamintit că, potrivit informaţiilor din presa românească, sumele ascunse de afacerişti cu conturi ascunse în paradisurile fiscale sunt echivalente cu bugetul sănătăţii din România şi superioare bugetului alocat tinerilor, iar situaţii similare sunt întâlnite în multe ţări europene.
Între timp au fost făcute publice şi primele date oficiale referitoare la conturile românilor în Panama.
Neculae Plăiaşu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălarii Banilor spune că 286 de pesoane fizice şi juridice din România au fost înregistrate în Panama.
Cât despre sumele tranzacţionate, au intrat 21,7 milioane de euro şi au ieşit 50,5.
Preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălarii Banilor, Neculae Plăiaşu, a declarat că specialiştii Oficiului monitorizează zilnic informaţiile publice şi pe cele furnizate de entităţile raportoare în vederea identificării activităţilor de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului.
"În perioada 2003 - 31 martie 2016, în bazele de date ale oficiului, au fost înregistrate 286 de persoane fizice şi juridice care au realizat încasări şi transferuri externe din şi în Panama. Valoric, au intrat 21,7 milioane euro şi au ieşit 50,5 milioane euro. Oficiul este conectat la efortul global de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului. Prin intermediul reţelelor de schimb de informaţii, la care oficiul este conectat, acesta are capacitatea de a face schimb de informaţii operativ cu peste 300 de informaţii financiare", a spus Neculae Plăiaşu.
Acesta a precizat totodată că anul trecut oficiul a transmis 13 sesizări către Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi alte şase către Serviciul Român de Informaţii, cu privire la activităţi finaciare suspecte.
Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a subliniat, la rândul său, că există suspiciuni la adresa unor cetăţeni sau companii din România care ar fi desfăşurat activităţi financiare de spălare a banilor, activităţi legate de Dosarele Panama.
Agenţia a iniţiat demersuri pentru obţinerea tuturor datelor - a spus Dragoş Doroş.
"ANAF a iniţiat demersuri pentru obţinerea datelor şi acestera vor fi analizate în sensul în care o să analizăm toate datele referitoare la persoane fizice sau juridice din România şi tranzacţii derulate de acestea, iar prelucrarea acestor documente se va face cu respectarea confidenţialităţii totale specifice secretului fiscal. Vor fi avute în vedere şi alte date şi informaţii publicate în surse deschise, precum şi corelarea lor şi alte tipuri de dezvăluiri publice la care, atât noi cât şi dumneavoastră, avem accesul", a precizat Doroş.
La audierile din Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, atât preşedintele ANAF, cât şi cel al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălarii Banilor au pledat pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ de combatere a evaziunii fiscale.