Primele concluzii după exerciţiul de simulare a cutremurului
Autorităţile se pregătesc să tragă primele concluzii după exerciţiul de simulare a reacţiei în cazul producerii un cutremur major în România.
Articol de Daniela Mănuţă, 17 Octombrie 2018, 09:20
Una dintre îmbunătăţirile pe care le doreşte secretarul de stat de la interne, Raed Arafat, este ca Legea de intervenţie în situaţii de urgenţă să permită luarea unor decizii mai rapid, fără să fie nevoie de convocarea unor comitete şi comisii.
Mai multe detalii ar urma să fie prezentate la finalul exerciţiului.
În toate aceste zile, echipele de salvatori implicate în exerciţiul desfăşurat în mai multe zone din capitală, misiuni de căutare-salvare, scoaterea victimelor de sub dărâmături şi de recuperare a persoanelor blocate la înălţime.
Acţiunile s-au concentrat mai mult în zona capitalei, deoarece, potrivit scenariului gândit de autorităţi, Bucureştiul ar fi fost cel mai afectat de producerea acestui cutremur major, de 7,5 pe scara Richter şi urmat de cele două replici în următoarele zile.
Revenind la ceea ce s-a întâmplat în cursul serii trecute şi pe parcursul zilei de ieri, în seara trecută, conform scenariului, au fost evacuaţi 60 de pacienţi din cadrul unei secţii a Spitalului Clinic Nicolae Malaxa din Capitală.
Aceşţia au fost transportaţi la un spital mobil, organizat la un centru comercial din Pantelimon, iar ulterior, o parte dintre pacienţi au fost evacuaţi cu aeronave ale MApN, la spitale din Iaşi şi Timişoara.
Ieri au fost organizate şi acţiuni de asistenţă şi evacuare medicale ale victimelor; în cadrul scenariului au fost făcute evacuări medicale ale unor pacienţi internaţi în două spitale mobile, cu ajutorul a trei aeronave puse la dispoziţie de partenerii străini, care participă la acest exerciţiu.
Este vorba de avioanele Slovaciei, Suediei şi Israelului. Tot ieri după-amiază, 100 de persoane au fost duse la tabăra de sinistraţi de la Arena Naţională. Vom urmări ce se mai întâmplă astăzi, în ultima zi a exerciţiului şi vom reveni cu amănunte.