Primarul Piteştiului, suspendat din funcţie
Tudor Pendiuc este cercetat într-un dosar instrumentat de DNA în legătură cu încheierea unui contract ilegal privind transportul public local.
Articol de Radio România, 23 Ianuarie 2015, 11:33
Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, aflat în arest preventiv pentru corupţie, a fost suspendat din funcţie.
Ordinul prefectului a intrat în vigoare la aproape două luni şi jumătate de la data arestării, dar atribuţiile sale fuseseră preluate încă din 25 noiembrie de viceprimarul Cornel Ionică, transmite corespondentul RRA, Constantin Paşol.
Tudor Pendiuc este cercetat într-un dosar instrumentat de DNA în legătură cu încheierea unui contract ilegal privind transportul public local.
Acuzațiile DNA
Tudor Pendiuc este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată (două acte materiale) iar Emanuela Pendiuc de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.
Potrivit DNA, SC Publitrans 2000 SA este societatea care are asigură transportul public local în municipiul Piteşti, având iniţial ca acţionar unic Consiliul local.
În "strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti", care răspundea unui interes public, era prevăzut ca Publitrans 2000 SA să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul local prin alocare de fonduri.
DNA susţine că, prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans 2000 SA şi societăţile private CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099 lei), în folosul ultimelor două societăţi, la care printre acţionari se află omul de afaceri Valentin Vişoiu.
Anchetatorii mai arată că, sub pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participaţiune, în condiţiile în care cele două firme private erau obligate să deţină autobuzele în proprietate, însă ele le-au achiziţionat în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului.
Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere.
În schimbul "serviciilor" sale, primarul Pendiuc este acuzat că a primit de la Valentin Vişoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul Bucureşti - Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în suprafaţă de 117 mp, garaj de 23 mp şi un loc de parcare, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.