Primăriile încearcă să evite concedierile
În aceste zile expirã în multe judeţe termenele pânã la care trebuie prezentate la nivel local propunerile noilor organigrame. Procesul de restructurare trebuie să fie aplicat de la 16 august.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 27 Iulie 2010, 14:09
Ordonanţa care prevede diminuarea cheltuielilor bugetare prin restructurare a zeci de mii de posturi la nivel administraţiei locale va însemna, de fapt, un numãr mult mai mic de persoane care vor fi disponibilizate, directorii instituţiilor preferând sã renunţe la posturile vacante bugetate şi sã-şi pãstreze astfel angajaţii.
Mai mult, sunt primãrii şi consilii judeţene care nu sunt nevoite sã recurgã la concedieri, ca urmare a angajãrilor limitate din ultimii ani şi încadrându-se în normativele impuse de guvern.
"Ne exprimãm disponibilitatea de a prelua şi din alte pãrţi angajaţi care vor fi disponibilizaţi. Posturile existente acum în statele de funcţii nici mãcar nu se apropie de 731 de angajaţi, iar posturi ocupate - 621 de angajaţi. Pentru 70% dintre ei am gãsit aceeaşi posibilitate de redistribuire. Asta înseamnã cã nu vor fi scoşi la şomaj", a afirmat Cãtãlin Fluture, primarul municipiului Botoşani.
O situaţie asemãnãtoare întâlnim şi în primãriile din Slatina, Oradea, consiliile judeţene Olt, Brãila, Ialomiţa.
Reprezentanţii primãriilor, care spun cã trebuie sã recurgã totuşi la disponibilizãri, declarã cã direcţiile de evidenţã a populaţiei vor fi cele mai afectate, dar încã se mai cautã soluţii pentru evitarea trimiterii angajaþilor în şomaj.
"Fiecare instituţie administrativ-teritorialã a încercat variante pe care legea le permitea de a externaliza servicii, de a micşora cât mai mult numãrul persoanelor care sã fie disponibilizate", susţine Eugen Marinescu, directorul Direcţiei Juridice a Prefecturii Dolj.
La nivelul judeţului Dolj se vehiculeazã cifra de 1.700 de disponibilizãri.
În Bihor, dacã aplicarea ordonanţei de urgenþã ar fi însemnat iniţial disponibilizarea a peste 300 de angajaţi, recentele reglementãri ale guvernului, care se referã la instituţiile de culturã, au determinat ca doar câteva zeci de persoane sã-şi piardã postul începând cu data de 16 august.
"Astfel, Teatrul de Stat Oradea şi Filarmonica Oradea nu mai intrã în acest calcul, fiecare dintre ele având în jur de 200 de angajaţi. Totuşi, se vor face reduceri minime în aparatul Consiliului Judeţean", a declarat Mircea Jahan, purtãtor de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.
Corespondenţii Radio România Actualităţi informează cã Primãria municipiului Slobozia urmeazã sã disponibilizeze aproape jumãtate dintre angajaţi, Prefectura Sãlaj va renunţa la nouã angajaţi, iar din Primãria Constanţa vor fi desfiinţate aproape 280 de posturi, unele neocupate, şi astfel vor pleca acasã aproximativ 150 de angajaţi.